Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Cosmetische ingreep spaart proefdieren en draagt bij aan de wetenschap Overtollige kilo's redden duizenden proefdieren

Den Haag, 18 maart 2009. Door een samenwerking tussen de afdeling Dermatologie van het Leids Universitair Medisch Centrum en Robert Schoemacher van Medisch Centrum Scheveningen kunnen nu jaarlijks duizenden proefdieren worden vervangen. De vereniging Proefdiervrij heeft deze unieke samenwerking tussen beide partijen geïnitieerd.

Wetenschappelijk onderzoek
Dr. Abdoel El Ghalbzouri, celbioloog bij de afdeling Dermatologie, ontwikkelde voor het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een 'levend' huidmodel. Het model wordt gebruikt bij fundamenteel wetenschappelijk onderzoek (zoals onderzoek naar huidkanker) maar ook bij onderzoek naar toepassingen van bijvoorbeeld chemische producten op de huid. Met deze proefdiervrije techniek kunnen op jaarbasis in Nederland al duizenden proefdierenlevens bespaard worden. 'Het huidmodel lijkt perfect op de menselijke huid, dit in tegenstelling tot de huid van varkens, konijnen en muizen. Tevens is het goedkoper dan proefdieronderzoek.', aldus El Ghalbzouri. Andere toepassingsmogelijkheden van het huidmodel zijn bijvoorbeeld onderzoek naar wondgenezing, huidveroudering en huidkanker. Maar er zijn ook mogelijkheden om het model te gebruiken bij onderzoek naar littekenvorming, de werking van zonnebrandcrèmes en het testen van stoffen voor de cosmetische-, chemische-, farmaceutische- en voedingsindustrie.

Unieke samenwerking
Voor het ontwikkelen van het huidmodel heeft het LUMC menselijke huid nodig. Proefdiervrij heeft een samenwerking geïnitieerd tussen Robert Schoemacher, cosmetisch arts bij het Medisch Centrum Scheveningen (MCS) en het LUMC. El Ghalbzouri: 'De huid die na een buikwandcorrectie of bijvoorbeeld een dijbeenlift overblijft is zeer welkom omdat levende menselijke huid beperkt voorhanden is.' De huid wordt, na goedkeuring van de patiënt, per koerier overgebracht naar het LUMC. Schoemacher: 'Zo wordt duizenden dieren het leven gered met huid die voorheen werd vernietigd.'

Proefdiervrije technieken
Proefdiervrij is zeer verheugd met het succes van de samenwerking tussen het LUMC en Schoemacher. 'Dit voorbeeld van een proefdiervrije techniek laat zien dat het mogelijk is om dierproeven te vervangen in wetenschappelijk onderzoek. Ik hoop dat dit nog veel meer onderzoekers inspireert om op zoek te gaan naar alternatieven voor dierproeven.', aldus Marja Zuidgeest, algemeen directeur van Proefdiervrij. Proefdiervrij is de grootste vereniging in Nederland die specifiek opkomt voor de belangen van proefdieren, door een open dialoog aan te gaan met wetenschap, bedrijven en politiek. De vereniging streeft naar het vervangen van dierproeven door proefdiervrije technieken. Dat is hard nodig, want in 2007 zijn er in Nederland 597.605 proefdieren gebruikt.

Op de website van Proefdiervrij is een korte film te vinden waarin wordt ingegaan op het huidmodel en de totstandkoming hiervan. Meer informatie is te vinden op onze site over proefdiervrije technieken.

Wij vinden het tijd voor proefdiervrije technieken.