17 maart 2009
Grote belangstelling voor Horecatop Veilig Ondernemen
Onder grote belangstelling van de Rotterdamse horecaondernemers vond maandag 16 maart in de Burgerzaal van het Stadhuis een Horecatop Veilig Ondernemen plaats. Burgemeester Aboutaleb opende de bijeenkomst en benadrukte dat de overvalproblematiek nooit helemaal uitgebannen zal worden, maar dat het aantal overvallen zeker terug te dringen is door gezamenlijk de problemen aan te pakken. De 250 deelnemers toonden grote betrokkenheid bij het onderwerp en de discussie leverde tal van aandachtpunten op, waardoor de veiligheid in de Rotterdamse horeca kan worden verbeterd. Dominic Schrijer, wethouder Werk, Sociale Zaken en Grotestedenbeleid, besloot de bijeenkomst en zegde toe over een half jaar een nieuwe top te organiseren om te kijken of er verbeteringen te zien zijn.
Dominic Schrijer: "De ondernemers gaven duidelijk aan dat wij, gemeente en politie, beter toegankelijk moeten zijn voor ondernemers die hulp of informatie zoeken. Wij moeten de informatievoorziening verbeteren, waardoor ondernemers beter gebruik kunnen maken van de instrumenten die wij op de plank hebben liggen zoals een veiligheidsscan of de verschillende subsidieregelingen. Ook zegde Dominic Schrijer toe om de Wolphaertsbocht voor 1 juli 2009 om te vormen tot een "modelstraat voor Veilig Ondernemen" . Dominic Schrijer: "Dan moeten alle preventieve maatregelen die de gemeente en de ondernemer zowel binnen als buiten het bedrijf kunnen nemen, optimaal zijn toegepast.
Tussen 1 januari 2008 en februari 2009 is door horecaondernemers 72 keer aangifte van een roofoverval gedaan bij de politie. Deze cijfers bevestigen dat de horecabranche steeds vaker doelwit van overvallers is. De top werd georganiseerd in het kader van het gemeentelijke programma Veilig Ondernemen. Rotterdamse horecabranche telt ruim 2.600 ondernemers. Deze waren allemaal uitgenodigd. Tijdens de bijeenkomst zijn horecaondernemers geïnformeerd over de maatregelen en subsidies die beschikbaar zijn om hun onderneming veiliger te maken. Daarnaast is er samen met de horecaondernemers gekeken hoe zij het beste kunnen worden ondersteund in de strijd tegen criminaliteit. Het programma bestond uit een deel informatievoorziening en aansluitend interactieve tafelgesprekken met de ondernemers.
Het programma Veilig Ondernemen werkte aanvankelijk uitsluitend gebiedsgericht en werkte daarbij samen met ondernemersverenigingen en de deelgemeenten. Sommige kwetsbare groepen, zoals taxichauffeurs, bezorgdiensten, horecaondernemers en allochtone ondernemers zijn via deze kanalen lastig te bereiken. Vandaar dat het programma zich nu ook specifiek richt op deze groepen.
De veiligheidstop werd georganiseerd door de gemeente Rotterdam, de Politie Rotterdam-Rijnmond en Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Rotterdam.
noot voor de redactie/
Gemeente Rotterdam