Gemeente Dordrecht
Dordrecht werkt door aan duurzaam stedelijk hoogwaterbeheer
MARE project opvolger van Urban Flood Management
Dordrecht onderzoekt ook de komende jaren hoe ze moet omgaan met hoogwater in stedelijk gebied. Binnen dit MARE project gaat de gemeente samenwerken met de steden Sheffield, Hannover, Bergen en Seattle. Het project start op 17 maart 2009 tijdens het 5de World Water Forum in Istanbul.
Wethouder D.A. van Steensel (Milieu): 'MARE is het vervolg van het succesvolle Urban Flood Management Dordrecht. Het wordt een innovatief, praktijkgericht en vraaggestuurd onderzoeksproject naar hoogwater- en klimaatbestendige stedelijke ontwikkelingen. Het moet ons inzicht geven hoe we Dordrecht de komende jaren kunnen beschermen tegen hoogwater, zodat de stad veilig en aantrekkelijk blijft.'
Managing Adaptive REsponses to changing flood risk (MARE) richt zich op de ontwikkeling en demonstratie van stedelijke overstromingsrisicomodellen. Onder andere door het ontwikkelen van een werkmethode om klimaatveranderingen mee te nemen in stedelijke ontwikkelingen. De modellen worden vervolgens uitgewerkt in concrete pilotprojecten in de verschillende steden. De resultaten van deze pilots monden uit in lokale, regionale en nationale beleidstrajecten. Dordrecht werkt hierbi j samen met lokale en nationale overheden en academische partners uit Nederland, Groot-Brittannië, Duitsland, Noorwegen en de Verenigde Staten.
UFM en Stadswerven
MARE is het vervolg op Urban Flood Management (UFM) waarin Dordrecht, Hamburg (Duitsland) en Londen (Groot-Brittannië) samen hebben gewerkt aan de ontwikkeling en toepassing van duurzaam stedelijk hoogwaterbeheer in drie proefgebieden. In het Masterplan Stadswerven speelt UFM een grote rol. Stadswerven ligt geheel buitendijks en leeft dus altijd met de uitdaging en de nabijheid van water. Het gebied ligt nu al hoog (3 meter boven NAP) en wordt voor een groot deel nog hoger gelegd (4 meter, de veilige Delta-hoogte). Hiermee wordt het een van de veiligste gebieden van Dordrecht. Maar Dordrecht wil meer. Bewoners en bezoekers moeten de spanning van eb en vloed en wassend rivierwater aan den lijve kunnen ondervinden, zonder zich zorgen te hoeven maken over de veiligheid. Door overstroombare wegen, pleinen en parken te maken en tegelijkertijd alle woningen goed bereikbaar te houden. Door huizen zo te bouwen dat ze soms met de voeten in het water staan, waardoor het uitzicht fantastisch is, terwijl de binnenkant gewoon droog blijft.
Partners, looptijd en kosten
Dordrecht is initiator en leider van het Europese MARE project. Binnen het Dordtse onderdeel werkt de gemeente nauw samen met Waterschap Hollandse Delta, Rijkswaterstaat, Provincie Zuid-Holland, Unesco-IHE, het ministerie van Verkeer & Waterstaat en Dura Vermeer. Het MARE project loopt van 2009 tot en met 2012 en de totale kosten bedragen in 5,2 miljoen euro.
Interreg IVB Noordzee Regio programma
MARE project is onderdeel van het Interreg IVB Noordzee Regio programma. Dit is een Europese subsidieregeling, waarbinnen partijen rond het Noordzeegebied samenwerken in projecten op het terrein van de ruimtelijke en regionale ontwikkeling.
Meer informatie
Voor meer informatie over het MARE project kunt u contact opnemen met Vick van der Put van het Servicecentrum Drechtsteden (06 - 48 56 82 93).
Datum 17 maart 2009
Redactie Vick van der Put
Servicecentrum Drechtsteden
Communicatie Advies en Middelen
T 06 - 48 56 82 93