Productschap Margarine, Vetten en Olien (MVO)


17.03.2009

Verdere verlaging van verzadigd vet en transvet in producten geproduceerd met plantaardige oliën en vetten

In producten als snacks, bakkerijproducten en voorgebakken aardappelproducten is de vetzuursamenstelling het afgelopen jaar aanzienlijk verbeterd. Ook gebruiken consumenten en horeca-ondernemers steeds vaker vloeibare margarines en frituurvetten met een gunstige vetzuursamenstelling.

Dit blijkt uit de jaarrappportage 2008 van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling, die mw. P. Smeets, voorzitter van de Vaste Commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) van de Tweede Kamer, vandaag ontving uit handen van directeur F. Claassen van het Productschap Margarine, Vetten en Oliën. De Task Force is er trots op wederom aan te kunnen tonen met deze rapportage dat zelfregulering werkt en dat het bedrijfsleven invulling geeft aan haar verantwoordelijkheid om betere vetten in voedingsmiddelen te gebruiken. De Task Force zal zich inzetten om deze lijn ook in 2009 verder voort te zetten.

Hieronder vindt u een korte samenvatting van de belangrijkste resultaten van de jaarrapportage 2008 van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling:


* Industriële bakkerijsector
Het gehalte van transvetzuren in 2008 ligt in bijna alle producten gemaakt op basis van plantaardige oliën en vetten onder de 1 gram per 100 gram product. Voor bijna al deze producten geldt dat het percentage verzadigd vet ten opzichte van het totale vetgehalte minder dan 50% is. De trend van de afgelopen jaren naar een verbetering van de vetzuursamenstelling voor bakkerijproducten lijkt zich hiermee ook in 2008 te hebben voortgezet.


* Ambachtelijke bakkerijsector
Onderzoek naar de vetzuursamenstelling van zes bakkerijproducten in de ambachtelijke bakkerijsector waarin plantaardige oliën en vetten verwerkt worden, nl. cake, crèmevulling, zandkoekjes, croissants, saucijzenbroodjes en gevulde koek, toont aan dat het transvetzuurgehalte laag is. Van de zes belangrijkste bakkerijproducten in deze sector is het verzadigd vetgehalte het hoogste in crème en het laagst in gevulde koek.


* Bakkerijgrondstoffen
In broodverbetermiddelen, broodmixen en banketmixen blijkt de hoeveelheid transvetzuren en verzadigd vet tussen 2003 en 2007 flink te zijn gereduceerd. In 2007 was het gemiddelde gehalte aan transvetzuren in deze producten 1,9% op vetbasis en het verzadigd vetgehalte 29,2% op vetbasis.

Het transvetzuurgehalte in ambachtelijke bakkerijmargarines (gemaakt van plantaardige oliën en vetten) is sterk gedaald naar
1g per 100 g in 2008 . Het verzadigd vetgehalte is met 41 g per 100 g iets verhoogd ten opzichte van 2004.


* Vloeibare margarines en frituurvetten
In 2008 is het aandeel vloeibare margarines en frituurvetten met een goede vetzuursamenstelling in de diverse afzetkanalen verder gestegen. Inmiddels is 85% van de verkochte frituurvetten in de supermarkt en 76% van het aantal liters frituurvet in de horeca vloeibaar met een goede vetzuursamenstelling. Ook het aandeel vloeibare margarine en bak- en braadproducten steeg tot 41% in 2008.

Het aandeel vloeibare frituurvetten in de horeca is mede dankzij de campagne Verantwoord Frituren de afgelopen tijd verder gestegen van 70% in 2007 en 76% in 2008.


* Aardappelverwerkende industrie
De aardappelverwerkende industrie maakt steeds meer gebruik van vloeibare vetten met verbeterde vetzuursamenstelling. Het gemiddelde gehalte aan verzadigd vet (43% op vetbasis) en transvet (0,7% op vetbasis) is wederom verder verbeterd ten opzichte van voorgaand jaar.


* Snackindustrie
De vetzuursamenstelling van snacks komt tot stand door vetten afkomstig van zowel dierlijke producten (vlees, kaas) als plantaardige vetten (als ingrediënt of frituurvet). In totaliteit is het transvetzuurgehalte in snacks laag. Uitgedrukt op vetbasis blijkt het transvetzuurgehalte vaak lager te zijn dan 2% op vetbasis. Het verzadigd vetgehalte in snacks varieert sterk. In producten als salades, bami/nasiblokken en loempia's is het verzadigd vetgehalte het laagst. Er is een grote spreiding in het verzadigd vetgehalte van kroketten. In de categorie vleessnacks wordt het verzadigd vetgehalte met name bepaald door de grondstof vlees. Deze categorie heeft gemiddeld het hoogste verzadigd vetgehalte, maar ook hier is een grote spreiding waar te nemen.

Klik hier voor de jaarrapportage 2008 , en het persbericht dat hierover vandaag is uitgestuurd.

Een overzicht van plannen van aanpak van de Task Force per branche tot 2010, en de nieuwste nieuwsbrief van de Task Force Verantwoorde Vetzuursamenstelling zijn te vinden op www.vetzuursamenstelling.nl.