Ministerie van Buitenlandse Zaken

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beantwoording vragen over de arrestatie van christenen in Eritrea

17-03-2009

Graag bieden wij u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Ferrier en Haverkamp, Van der Staaij en Voordewind aan de ministers van Buitenlandse Zaken en voor Ontwikkelingssamenwerking over de arrestatie van christenen in Eritrea (ingezonden 20 februari 2009 met kenmerk 2009Z03159 / 2080914360).

De Minister van Buitenlandse Zaken, De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Drs. M.J.M. Verhagen Drs. A.G. Koenders

Antwoorden van de heren Verhagen, minister van Buitenlandse Zaken, en Koenders, minister van Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Ferrier en Haverkamp (CDA), Van der Staaij (SGP) en Voordewind (ChristenUnie), over de arrestatie van
christenen in Eritrea.

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht dat wederom 27 christenen in Eritrea zijn gearresteerd door de Eritrese overheid, waarmee het totaal aantal gearresteerde christenen is opgelopen tot 300? 1)

Antwoord
Ja. Ik heb kennis genomen van berichtgeving over deze arrestaties.

Vraag 2

Is bekend waar deze mensen zijn ondergebracht, bijvoorbeeld in het militaire concentratiekamp Mitire, waar in januari 2009 twee christenen zijn overleden na ruwe behandeling?

Antwoord

Nee, het is niet bekend waar zij zijn ondergebracht.

Vraag 3

Bent u bereid uw zorgen omtrent deze arrestatie aan de orde te stellen in uw contacten met Eritrea? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u dat doen, aangezien Nederland de ontwikkelingsrelatie met Eritrea afbouwt vanwege de mensenrechtenschendingen?

Antwoord

Nederland heeft besloten de bilaterale ontwikkelingssamenwerking met Eritrea te stoppen, maar de dialoog voort te zetten, inclusief over het onderwerp mensenrechten. Daarbij bestaat ook aandacht voor de vrijheid van godsdienst en de positie van Christenen. Nederland voert deze dialoog bilateraal, maar ook in EU-verband. Zo worden Nederlandse zorgen over de mensenrechtensituatie bilateraal op hoogambtelijk niveau aan de orde gesteld in contacten met de Eritrese autoriteiten. Daarnaast heeft op 5 maart 2009 een EU Artikel 8-dialoog plaats gevonden over de mensenrechten. Eritrea stelt zich voor deze dialoog open.

Vraag 4

Is de artikel 8 dialoog met Eritrea - waarbij Nederland in december 2008, ter voorbereiding, naleving van de mensenrechten en vrijheid van godsdienst in EU-kader aan de orde zou stellen - reeds gestart? Zo nee, waarom niet? Zo ja, kunt u aangeven wat dit heeft opgeleverd?

Antwoord

Ja, de Artikel 8-dialoog is in juli 2008 herstart. Dat was op zichzelf al een stap in de goede richting. Deze periodieke dialoog van de EU en de Eritrese autoriteiten heeft betrekking op een breed scala aan onderwerpen, inclusief mensenrechten. Mensenrechten waren specifiek geagendeerd voor de Artikel-8 dialoog op 5 maart 2009. De vrijheid van godsdienst is daarbij expliciet aan de orde gesteld. Nederland houdt zorgen over de mensenrechten situatie in Eritrea, maar is voorzichtig positief over de Eritrese bereidheid om daar nu tenminste de discussie over aan te gaan, in bilateraal en EU-kader.


1) Open Doors News Release, 28 januari 2009