Technische Universiteit Delft

Studentenraket TU Delft breekt hoogterecord

Een studententeam van de TU Delft heeft vanochtend om 11.28 uur op de lanceerbasis Esrange in Noord-Zweden met de raket Stratos het Europees hoogterecord voor experimentele raketten gebroken. Hun zelf ontworpen en gebouwde raket haalde een hoogte van 12 km en 551 meter en brak daarmee het oude record, dat met 10,7 km in handen was van een Britse groep.

Projectleider Mark Uitendaal, die binnenkort aan de TU Delft afstudeert op dit project: 'Onze raket heeft gedaan wat hij moest doen: het hoogterecord pakken. De komende dagen gaan we alle vluchtgegevens analyseren om te kijken hoe de vlucht precies geweest is en hoe het nog beter zou kunnen.'

Inspiratie
Rector Magnificus van de TU Delft Jacob Fokkema is lovend: 'De studenten van Stratos hebben een prachtige klus geklaard. Het vervult me altijd met trots als studenten een project uitvoeren buiten het curriculum om, gewoon omdat ze het willen en leuk vinden. Projecten als Stratos, Nuna, Formula-Zero, noem ze maar op: ze laten glashelder zien dat studeren aan de TU Delft veel meer is dan het verzamelen van technische kennis. De inspiratie en de creativiteit om met die kennis iets nieuws te doen, daar gaat het om.'

Tweetrapsraket

Om de recordhoogte te bereiken moest de vier meter lange tweetrapsraket Stratos een snelheid bereiken van 3600 km per uur, ongeveer vier keer de snelheid van een verkeersvliegtuig. Door de grote hoogte en snelheid werken de voor experimentele raketten gebruikelijke technieken niet.

De studenten moesten daarom verschillende innovatieve oplossingen bedenken. Om gewicht te besparen maakten de studenten de eerste raketmotor van koolstofcomposiet, een zeer licht maar toch stijf materiaal. Ook ontwierpen de studenten geavanceerde elektronica voor de ontplooiing van de parachute en het meten van acceleratie, luchtdruk en temperatuur tijdens de vlucht.

Studievereniging DARE

Stratos is ontwikkeld door een team van studenten Elektrotechniek en Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek, allen lid van de studievereniging Delft Aerospace Rocket Engineering (DARE). Doel van de vereniging is om studenten te betrekken bij het ontwerpen en lanceren van experimentele raketten. De hoofdsponsor van Stratos is het ruimtevaartbedrijf Dutch Space uit Leiden.