Gemeente Oldebroek


Onderzoek onbetaalde gemeente Oldebroek
doet u mee?

De gemeente Oldebroek doet samen met de andere gemeenten van de Regio Noord Veluwe onderzoek naar de ´informele zorg´. Met dit onderzoek worden de vragen en wensen van mantelzorgers en zorgvrijwilligers in kaart gebracht, maar ook de moeilijkheden die zij ondervinden. Wij roepen daarom alle mantelzorgers en zorgvrijwilligers op om de 'Vragenlijst Informele Zorg' in te vullen.

De vragenlijsten zijn verkrijgbaar bij het Wmo-loket in het gemeentehuis van Oldebroek, in het Dorpskantoor in Wezep, bij het steunpunt mantelzorg en bij de (zorg)vrijwilligersorganisaties. U kunt de vragenlijst ook invullen via de website www.regionoordveluwe.nl.

Persoonlijke band
Een mantelzorger verleent voor lange tijd zorg aan een naaste zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. In de meeste gevallen verzorgt de mantelzorger de partner, zijn of haar kind, een van de ouders of een ander familielid. Iemand die hulp biedt aan een buur of goede vriend is ook een mantelzorger. Als er een persoonlijke band is tussen de verzorger en degene die verzorgd wordt, is er sprake van mantelzorg.

Zwaar
"Veel mantelzorgers vinden het moeilijk om hulp te vragen en ervaren de zorg die zij verlenen vooral als de eigen verantwoordelijkheid," zegt Henriëtte van Gils, projectleider informele zorg van Regio Noord Veluwe. "Vaak wonen er geen familieleden of vrienden in de buurt die de zorg even over kunnen of willen nemen. Het mantelzorgen kan daardoor erg zwaar worden en dan ligt overbelasting op de loer."

Taak van de gemeente
Er zijn in Nederland al veel organisaties die zich bezighouden met de ondersteuning van mantelzorgers. Het aanbod is echter vaak versnipperd en onoverzichtelijk. Dat geldt ook voor de Noord Veluwe. Sinds de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is de ondersteuning van mantelzorgers en zorgvrijwilligers een taak van de gemeente.

Gemakkelijk te vinden
"De resultaten van dit onderzoek worden gebruikt om een eigentijds ondersteuningsaanbod te ontwikkelen," aldus Henriëtte van Gils. "Een aanbod dat door mantelzorgers en zorgvrijwilligers gemakkelijk te vinden is en dat aansluit bij hun individuele vragen en behoeften."