Gemeente Dalfsen

Clinics Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen voortgezet onderwijs

12-03-2009

De clinics zijn opgezet om scholieren in de leeftijd van 14 t/m 16 jaar van het voortgezet onderwijs voor te bereiden op de mogelijke risico's en gevaren van alcohol in het verkeer en overmatig alcoholgebruik in het uitgaansleven.

Primeur voor Dalfsen

Dalfsen - Rijden onder invloed (alcomobilisme) en overmatig alcoholgebruik zijn ernstige bedreigingen voor de verkeersveiligheid en uitgaansleven. Bijna een kwart van alle verkeersdoden en gewonden is bijvoorbeeld het directe gevolg van alcomobilisme. Van de circa 100 verongelukte verkeersslachtoffers en 3500 ernstige gewonden per jaar door alcohol, is driekwart jonger dan 24 jaar. Het ZAT Projectenbureau uit Meppel heeft in samenwerking met de gemeente Dalfsen en het Agnietencollege in Nieuwleusen de clinics Veilig Uitgaan = Veilig thuiskomen ontwikkeld. De clinics zijn opgezet om scholieren in de leeftijd van 14 t/m 16 jaar van het voortgezet onderwijs voor te bereiden op de mogelijke risico's en gevaren van alcohol in het verkeer en overmatig alcoholgebruik in het uitgaansleven.

Op dinsdag 17 maart 2009 van 12.30 tot circa 15.30 uur is het Agnietencollege aan de Zwaluwlaan 23 in Nieuwleusen de locatie voor de eerste serie clinics in de gemeente Dalfsen.

De clinics Veilig Uitgaan = Veilig Thuiskomen worden sinds 2006 ontwikkeld door het Zero Alcomobilisme Trial (ZAT) projectenbureau uit Meppel en worden gesubsidieerd door de provincie Overijssel, het Regionaal Orgaan Verkeersveilig Overijssel en de gemeente Dalfsen. Het ROVO en de gemeente Dalfsen zijn bezig om voor alle doelgroepen doelgerichte, effectieve en kwalitatief hoogwaardige projecten op maat te realiseren. De clinic Veilig Uitgaan = Veilig Thuiskomen is in 2009 geselecteerd als één van de projecten die aan deze doelstellingen beantwoorden.

Theater met hoge impactwaarde!
Het ZAT projectenbureau organiseert diverse groepssessies voor de leerlingen van het Agnietencollege. De sessies bestaan uit een interactieve en confronterende workshop en eigentijdse theater met professionele acteurs en een presentatrice. Aan de hand van praktijkgerichte scènes worden de scholieren bij het onderwerp betrokken. Zij zijn de `regisseur' van de scènes. Hierbij staat het aanspreken op onverantwoordelijk en risicovol gedrag centraal. Naast discussie gaat het ook om kennisvergroting en bewustwording. De sessies bestaan daarnaast uit een Alcohol Afval Quiz vol stellingen en vragen, een reactietest met alcoholsimulatie brillen tot een sterkte van 1.5 promille (circa 25 glazen alcohol) en videoclips met indrukwekkende en confronterende beelden van jongeren die slachtoffer zijn geworden door rijden onder invloed. Daarnaast zal eventueel een jeugdagent van de Politie IJsselland tijdens de groepssessies uitleg geven over de wettelijke regels met betrekking tot alcoholgebruik in het verkeer en tijdens het uitgaan. De nieuwe 0.2 promille regeling voor jeugdige weggebruikers komt aan bod en ook het feit dat je ook met alcohol op de fiets strafbaar bent. Het doel hiervan is de jeugd preventief te leren handelen bij risicovolle situaties.

Opening door Wethouder Goldsteen van gemeente Dalfsen Wethouder Evert Goldsteen van de gemeente Dalfsen opent dinsdag 17 maart om 12.45 uur de clinics Veilig uitgaan = Veilig thuiskomen officieel.