GroenLinks

Buitenweg behaalt meerderheid voor Europese regels tegen discriminatie

Maandag 16 maart 2009, 20:16u - Kathalijne Buitenweg
* # Anti-discriminatie in de EU

Buitenweg behaalt meerderheid voor Europese regels tegen discriminatie Vandaag stemde de commissie Burgerlijke Vrijheden in het Europees Parlement voor het rapport van GroenLinks-Europarlementariër Kathalijne Buitenweg. Het rapport pleit voor Europese regels tegen discriminatie op grond van seksuele oriëntatie, handicap, religie en leeftijd bij het aanbieden van diensten en goederen, onderwijs, sociale zekerheid en sociale voordelen. "Als de wet definitief is aangenomen kunnen bijvoorbeeld Hongaarse homo's zich verzetten als hen een huurhuis of hypotheek wordt geweigerd. En kunnen Nederlandse rolstoelgebruikers beter toegankelijk openbaar vervoer afdwingen", zegt Buitenweg.

Buitenweg is opgelucht en ontzettend blij met deze eerste stap. "Na wekenlange onderhandelingen is het gelukt om compromissen te sluiten die een meerderheid in de commissie van Burgerlijke Vrijheden kreeg. Het was nog even spannend wat de christen democraten zouden doen, maar ze hebben zich toch aan hun belofte gehouden en voor mijn rapport gestemd."

Op de arbeidsmarkt en de werkvloer zijn alle vormen van discriminatie sinds 2000 volgens Europese wetgeving verboden. Maar de bestaande anti-discriminatierichtlijn geldt nog niet voor de terreinen goederen en diensten, onderwijs, sociale zekerheid en sociale voordelen.

Ook is sinds 2000 discriminatie op grond van ras binnen én buiten de arbeidsmarkt in de EU verboden. Buitenweg: "Momenteel bestaat er dus vreemde situatie dat je een zwarte lesbische vrouw op basis van haar ras geen huis mag weigeren, maar op basis van haar seksuele oriëntatie wel. Deze nieuwe anti-discriminatierichtlijn is in feite reparatiewetgeving en moet hier een einde aan maken".

Buitenweg was in 2000 rapporteur voor de wetgeving die gelijke behandeling ongeacht ras of etnische afkomst moet garanderen. In 2007 was zij rapporteur over de impact van dit discriminatieverbod.

Naar verwachting wordt het rapport van Buitenweg over de nieuwe anti-discriminatiewetgeving op 2 april plenair in het Europees Parlement in stemming gebracht.