Ingezonden persbericht
Eén op twee private bedrijven op overnamepad
Alphen aan den Rijn, 16 maart 2009
Ondanks de economische malaise zijn private bedrijven opvallend vasthoudend als het gaat om hun houding tegenover overnames. Dat blijkt uit het International Business Report 2009 (IBR) van accountancy- en adviesorganisatie Grant Thornton.
Voor Nederland is het percentage private bedrijven dat de komende drie jaar wil acquireren 50 procent, een stijging met zeven procent ten opzichte van een jaar eerder. Wereldwijd plant 37 procent van de niet-beursgenoteerde bedrijven een overname in de komende drie jaar, een daling met slechts zeven procent ten opzichte van 2008.
Fusies met gesloten beurs
Eén op de twee private bedrijven in Nederland heeft dus een acquisitie voor ogen in de komende drie jaar. Opvallend is dat 43 procent van deze bedrijven een acquisitie over de grens overweegt. Wereldwijd is dat percentage 30 procent en voor de Europese Unie 39 procent. Redenen voor Nederlandse bedrijven om een overname te willen plegen zijn in volgorde van belangrijkheid: schaalvergroting, toegang tot kostenbesparende operaties, toegang tot nieuwe geografische markten, nieuwe technologie/merken bemachtigen.
Kees Slump, partner corporate finance bij Grant Thornton: "De financierbaarheid van overnames is het eerste kwartaal van 2009 afgenomen. Desondanks is financiering van een gedegen onderbouwde overname nog steeds haalbaar. Aangezien de Nederlandse economie relatief klein is, is schaalvergroting - zelfs bij economische tegenwind - noodzaak. Een interessante ontwikkeling is dat overnames steeds vaker 'fusies met gesloten beurs' betreffen. Het kostenbesparende element wordt dan ook steeds belangrijker in deze economisch zware tijden. In het onderzoek staat het nu nog op de tweede plaats, dit zal snel naar de eerste plaats opschuiven, is onze inschatting."
India-Nederland
Van de 36 onderzochte landen hebben alleen de Filippijnen (68 procent), Brazilië (59 procent) en Polen (57 procent) een grotere wens tot acquisitie. Frankrijk (47 procent) is minder ambitieus en een stuk bescheidener zijn zuiderbuur België (33 procent) en oosterbuur Duitsland (29 procent). Vanuit het buitenland is er ook interesse voor overnames van Nederlandse bedrijven. Slump: "Wij merken veel interesse vanuit India voor kennisintensieve bedrijven. India is ten opzichte van China meer een kenniseconomie. India is op zoek naar technologie in Nederland, wat vervolgens gekoppeld kan worden aan het enorme Indiase marktpotentieel."
- EINDE PERSBERICHT -
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Grant Thornton
Drs. Jeroen de Bruin, afdeling Marketing & Communicatie
T: 0172 - 416868
E: jeroen.de.bruin@gt.nl
I: www.gt.nl
Het volledige IBR rapport 'Mergers & Acquisitions' is down te loaden op:
www.gt.nl --> Actueel --> Publicaties.