Onderzoek Easynet: Videoconferencing nog niet populair bij Europese bedrijven
Meerderheid ziet mogelijke kostenbesparingen, maar 31 procent heeft videoconferencing nog nooit overwogen
Amsterdam, 16 maart 2009 â¤* Hoewel 87 procent van de Europese bedrijven mogelijke kostenbesparingen ziet door videoconferencing, blijkt bijna één op de drie van de Europese bedrijven (31 procent) deze vergadertechniek nog niet serieus overwogen te hebben. Een kwart van de Europese bedrijven zegt zelfs nog nooit gebruik gemaakt te hebben van videoconferencing. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Easynet Global Services, de aanbieder van beheerde netwerk-, hosting- en telepresence-diensten, naar het gebruik van videoconferencing bij 716 Europese bedrijven.
Uit het onderzoek blijken verschillende redenen om geen gebruik te maken van videoconferencing. Bijna een kwart van de ondervraagde Europese bedrijven (24 procent) vindt de techniek te onpersoonlijk. Bij 17 procent van de respondenten werkt het management tegen en 16 procent vindt de methode te duur.
'Kosten besparen en efficiënter werken zijn algemeen bekende doelstellingen van bedrijven en de huidige economisch recessie draagt hier zeker aan bij. De mogelijkheden van videoconferencing zien bedrijven echter vaak over het hoofd', zegt Denis Planat, COO van Easynet Global Services. 'Zorgen over de kosten, de complexiteit en de kwaliteit van videoconferencing-oplossingen houden mensen vaak tegen. Terwijl de huidige technologie voor virtuele vergaderingen inmiddels zo geëvolueerd is dat deze zorgen voorgoed tot het verleden behoren. Videoconferencing kan de manier waarop we werken echt veranderen.'
Het onderzoek wijst ook uit dat veel organisaties die videoconferencing gebruiken, niet de volledige mogelijkheden benutten. Zo vindt 21 procent van de gebruikers de virtuele vergaderoplossingen vaak te ingewikkeld. Planat: 'We merken dat veel bedrijven de mogelijkheden van de technologie niet ten volle benutten omdat ze het moeilijk vinden om een videoconferencing-bijeenkomst op te zetten en te beheren. Veel gebruikers besteden videoconferencing daarom uit aan managed serviceproviders. Zo kunnen hun medewerkers zich richten op het houden van een productieve meeting in plaats van op de technische ondersteuning.'
Bedrijven die op dit moment videoconferencing wél inzetten of dit overwegen, blijken goed bekend met de voordelen. Kostenbesparingen, directere reacties, snellere besluitvorming en het ontzien van het milieu zijn de meestgenoemde voordelen. Ruim 60 procent van de Europese bedrijven noemt besparingen op hun reisbudget als belangrijkste reden om videoconferencing te gaan gebruiken. Easynet gebruikt zelf een full-service videoconferencing-systeem. Hierdoor bespaarde het bedrijf 20 procent op zijn reiskosten en behaalde het binnen twaalf maanden een volledige Return on Investment (ROI).
Minder impact op het milieu door de afname van zakenreizen is een andere voordeel van videoconferencing. Voor 31 procent van de bedrijven is dat een belangrijke reden om virtuele technologie in te zetten. Zo hield de Britse minister van Milieu, Phil Woolas, onlangs een virtuele toespraak via videoconferencing op de Climate Change Conference in Sydney (Australië).
Achtergrond
Het onderzoek 'Face to Phase: The convergence of business travel and virtual meetings' beschrijft de resultaten van een online onderzoek van Easynet Global Services in samenwerking met Toluna. Deze instanties vroegen leidinggevenden uit het bedrijfsleven in november 2008 naar hun kijk op zakenreizen en videoconferencing. 716 respondenten uit Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Spanje, Nederland, België en Zwitserland namen deel aan het onderzoek.
###
Over Easynet Global Services
Easynet is een internationale aanbieder van managed netwerken en hostingdiensten, en levert uitstekende managed oplossingen aan middelgrote en grote ondernemingen. Easynet heeft een uitgebreide nationale en internationale netwerk- en hostinginfrastructuur, en onderscheidt zich door een uitmuntende klantenservice. De benadering van Easynet is gebaseerd op professionele expertise in het begrijpen, ontwerpen, leveren en beheren van klantgerichte oplossingen, op het vermogen tot succesvolle samenwerking met partners en op aandacht voor kwaliteit. Easynet werkt momenteel in geheel Europa en heeft tevens vestigingen in Sjanghai en Hongkong, China. En nu ook in Mumbai, India.
Dankzij deze inspanningen zijn de klanten van Easynet haar grootste voorstanders: voorbeelden zijn Ford Motor Company, Kia Motors, Calor, Tchibo en Kellogg Italia.
Easynet is onderdeel van de British Sky Broadcasting-groep met een totale marktwaarde van meer dan £ 7,4 miljard. Ga naar
Ingezonden persbericht