Platform Biologica
Kies de kippenpoot: lekkerder en beter voor dierenwelzijn
16 maart 2009
Wie regelmatig kip eet, en smaak en dierenwelzijn belangrijk vindt,
kan het beste voor kippenpoten kiezen. Dat werd duidelijk bij een
kipproeverij afgelopen weekend. De poten werden veel lekkerder
gevonden dan de filets. En als er meer poten worden gegeten, kan de
prijs van de biologische kipfilets omlaag. Zodat er meer markt komt
voor biologische kippen.
De eet-blog foodlog.nl heeft afgelopen weekend een kipproeverij
georganiseerd met allerlei verschillende soorten kippen, van gangbare
kip tot biokip. Aan tafel zaten betrokkenen uit alle hoeken van de
markt. Biologica zat ook met veel plezier aan tafel. Uit de proeverij
bleek weer eens dat smaken enorm verschillen en dat je dierenwelzijn
niet altijd kunt proeven. Maar wat heel duidelijk was: de poten van
een kip zijn veel lekkerder dan de filets.
Wie wel eens een biologische kipfilet koopt, weet dat die prijzig
is. Dat zou eigenlijk niet nodig zijn. De hele biologische kip is
namelijk maar een paar euro duurder dan een gangbare kip. Maar omdat
de poten en het overige vlees voor een weggeefprijs verkocht moeten
worden, vaak aan het buitenland, moet alle meerwaarde uit de filets
worden gehaald.
De oplossing is echter zo eenvoudig: als u kip eet, koop dan voortaan
de kippenpoten. Ze zijn ten eerste lekkerder, en ten tweede zorgt u
ervoor dat de biologische kippen beter in hun geheel vermarkt kunnen
worden. Zo komt er meer plaats voor diervriendelijk gehouden
biologische kippen.
Biologische kippenlevertjes, kipnuggets en kipburgers zijn overigens
ook niet te versmaden! Een mooi initiatief van biologische
pluimveehouders om de hele kip te kunnen verwaarden, is de
bio-meerwaardekip.