UMC Groningen

15 miljoen euro subsidie voor borstkankeronderzoek

16 maart 2009 Een onderzoeksconsortium onder leiding van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) krijgt 15 miljoen euro subsidie van het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM). Met dit geld zal onderzoek worden gedaan naar moleculaire beeldvorming voor de verbetering van de diagnostiek en de behandeling van borstkanker. Het Mammoth-onderzoek is een van de acht projecten waaraan CTMM in totaal 100 miljoen heeft toegekend.

Het Mammoth-onderzoek richt zich op de ontwikkeling van innovatieve beeldvormende technieken om veranderingen in tumoren te ontdekken - zoals zuurstoftekort, de vorming van nieuwe bloedvaten en veranderingen in de activiteit van groeifactorreceptoren - die het ontstaan en beloop van borstkanker bepalen.
Door verschillende moleculen voor deze zogenoemde markers te ontwikkelen en ze te koppelen aan een fluorescerende of radioactieve stof, zijn deze beter te ontdekken. Hierdoor is het mogelijk de vroege opsporing van borstkanker te verbeteren en specifiek op de individuele patiënt toegesneden therapieën te ontwikkelen.

Optische fluorescerende beeldvorming
Momenteel wordt mammografie (röntgenonderzoek) gebruikt voor de vroege opsporing van borstkanker. Dat heeft geleid tot meer borstsparende behandelingen en betere overleving. De gevoeligheid van mammografie is echter niet optimaal bij dicht borstklierweefsel. Hierdoor wordt met deze onderzoeksmethode slechts 30% van de borstkankerpatiënten in Nederland opgespoord. Optische fluorescerende beeldvorming zou de screening in de toekomst kunnen verbeteren. Hierbij wordt een fluorescerende signaalvloeistof in de bloedbaan gespoten die zich bij voorkeur hecht aan de tumorcellen, waardoor de tumor beter gedetecteerd kan worden. Optische fluorescerende moleculaire beeldvorming is een veelbelovende techniek voor screening omdat het patiëntvriendelijk, snel en niet-radioactief is.

PET/SPECT
Daarnaast kan het opsporen van uitzaaiingen waarschijnlijk nog preciezer. Het is nog niet goed mogelijk om zonder een biopt de tumoreigenschappen te karakteriseren. Als dit mogelijk is, kan een op de patiënt toegesneden therapie gegeven worden en kan beter het effect van die therapie voorspeld worden. Ook kunnen de tumoreigenschappen tijdens het verloop van de ziekte veranderen in activiteit en kan de activiteit per patiënt verschillen. Omdat de effectiviteit van specifieke behandelingen afhankelijk kan zijn van de activiteit van bepaalde tumoreigenschappen, is het essentieel deze te meten. Beeldvorming met PET/SPECT maakt dit mogelijk. Hierbij wordt een radioactieve signaalvloeistof in het lichaam gebracht die zich hecht aan de tumorcellen. Hierdoor kunnen de tumorlaesies in het hele lichaam beter gedetecteerd worden en kan de activiteit in de specifieke tumorhaard opgemeten worden. Deze techniek heeft als voordeel dat het voor patiënten minder belastend is dan weefselonderzoek met biopten.

Mammoth
In het Mammoth (Mammary Carcinoma Molecular Imaging for Diagnosis and Therapeutics)-onderzoek zullen de optische moleculaire beeldvorming en moleculaire PET/SPECT scanning zowel in het laboratorium als bij patiënten worden onderzocht. Het onderzoek start in 2009 en zal vijf jaar duren. Het onderzoeksconsortium bestaat uit de universitaire (medische) centra UMCG, UMCU, VUmc en Technische Universiteit Eindhoven en de industriële partners Schering Plough, Philips, BG Medicine, Biomade, Biorion, Kreatech, PepTx, Covidien en Ablynx.

CTMM
Het CTMM is een Nederlands publiek-privaat samenwerkingsverband waarin tal van partijen zich richten op het onderzoeken en ontwikkelen van nieuwe technieken voor de diagnose en behandeling van belangrijke aandoeningen.

Contactpersoon: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van het UMCG, tel. (050) 361 22 00.