Fortis Bank
Published: 20:15 15.03.2009 GMT+1 /Source: FORTIS /BXS: FORB /ISIN: BE0003801181
Fortis holding keert over het boekjaar 2008 geen dividend uit
Het eigen vermogen van Fortis SA/NV* is als gevolg van de problemen op de financiële markten en de verkoop van haar bancaire activiteiten en van haar Nederlandse verzekeringsactiviteiten onder 50% van haar maatschappelijk kapitaal gedaald. Deze situatie werd voorgelegd aan de Buitengewone Algemene Vergadering van Fortis SA/NV van 19 december 2008. Het voorstel om de activiteiten voort te zetten werd met een 96,98% meerderheid goedgekeurd.
Fortis SA/NV verwacht op basis van de Belgische boekhoudregels een overgedragen statutair verlies per eind 2008 van EUR 22,5 miljard. Dit betekent dat er op dit moment geen ruimte is om een dividend uit te keren.
De geconsolideerde resultaten van Fortis onder IFRS zullen zoals eerder vermeld op 31 maart 2009 bekend gemaakt worden.
De solvabiliteit van de operationele verzekeringsactiviteiten wordt op geen enkele wijze beïnvloed door de statutaire verliezen van Fortis SA/NV. De werkmaatschappijen behouden een ruim voldoende solvabiliteit. Het voor de lokale toezichthouders kwalificerend eigen vermogen ligt behoorlijk boven het vereiste minimum.
Om de financiële flexibiliteit weer te herstellen en het mogelijk te maken in de toekomst dividend uit te keren, zal aan de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AVA) van Fortis SA/NV op 9 april 2009 worden voorgesteld om de overgedragen verliezen aan te zuiveren en om vervolgens via een kapitaalvermindering opnieuw beschikbare reserves aan te leggen. Indien minder dan 50% van het maatschappelijk kapitaal vertegenwoordigd is op deze vergadering - en de ervaring leert dat dit wellicht zo zal zijn - kan het voorstel niet in stemming worden gebracht en zal het voorstel opnieuw worden geagendeerd op de Bijzondere Algemene Vergadering van Aandeelhouders (BAVA) van 28 april 2009 in Brussel.
Indien dit voorstel tijdens de BAVA wordt goedgekeurd, zijn er in principe, na het verstrijken van een wettelijke wachttermijn van twee maanden, medio juli 2009 opnieuw beschikbare reserves.
De Raad van Bestuur van Fortis holding heeft derhalve geconcludeerd dat over het boekjaar 2008 geen dividend kan worden voorgesteld.
*Belgische moederonderneming van Fortis Groep samen met het Nederlandse Fortis N.V.
Specifieke informatie voor houders van CASHES en FRESH instrumenten
Het niet uitkeren van een dividend activeert een zogenaamde "alternative coupon satisfaction method (ACSM)" voor de CASHES en de FRESH instrumenten. Onder de ACSM dient Fortis nieuwe aandelen uit te geven ter financiering van de coupon op de CASHES en FRESH instrumenten.
Uitgifte van nieuwe aandelen door de Raad van Bestuur in het kader van het toegestaan kapitaal is echter pas opnieuw mogelijk na goedkeuring door de aandeelhouders van de voorstellen tot kapitaalvermindering van Fortis SA/NV, met inachtname van de wachttermijn van twee maanden en op voorwaarde dat de beurskoers van Fortis hoger is dan EUR 0,84. In voornoemde situatie zullen houders van CASHES en FRESH de uitgestelde couponbetalingen van mei respectievelijk juni 2009 ontvangen.
Verdere informatie over het effect van de uitgifte van nieuwe aandelen zal beschikbaar worden gesteld in het bijzonder verslag van de Raad van Bestuur dat op maandag 16 maart 2009 gepubliceerd wordt.
Zodra Fortis holding opnieuw een dividend aankondigt, zullen vanaf dat ogenblik de coupons op de CASHES en FRESH op de reguliere wijze worden betaald.
Fortis holding (Fortis SA/NV en Fortis N.V.) bestaat uit (1) Fortis Insurance Belgium, (2) Fortis Insurance International en (3) de financiële activa en verplichtingen van de verschillende financiële vehikels. De internationale verzekeringsactiviteiten (Fortis Insurance International) zijn aanwezig in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Hongkong, Luxemburg (Niet-Leven), Duitsland, Turkije, Rusland, Oekraïne en in joint ventures in Luxemburg (Leven), Portugal, China, Maleisië, India en Thailand. Fortis holding is niet betrokken bij bancaire activiteiten.
Perscontact:
Brussel :
+32 (0)2 228 82 92
Utrecht:
+31 (0)30 226 32 61
Investor Relations:
Brussel :
+32 (0)2 565 53 78
Utrecht:
+31 (0)30 226 65 66