Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hooghalen, 12 maart 2009

Bijzondere lezing over de ramp in de Lübecker bocht

Nederlanders op de Cap Arcona, Thielbek en Athen

Op zondag 15 maart 2009 wordt een bijzondere lezing gegeven in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork met als thema het concentratiekamp Neuengamme, en het tragische einde van ruim 8.000 kampgevangenen in de Lübeckerbocht op 3 mei 1945. Op die dag werden drie schepen ­ de Cap Arcona, de Thielbek en de Athen ­ gebombardeerd door Britse jachtbommenwerpers. Op deze schepen zaten ongeveer 13.000 kampgevangenen waarvan er 8.000 (waaronder meer dan 300 Nederlanders) om het leven kwamen. De lezing begint om 14.00 uur.

De presentatie wordt gegeven door Theo Broers, eindredacteur van het Neuengamme bulletin en archief. Hij wordt ingeleid door de voorzitter van de Stichting Vriendenkring Neuengamme, Afko Schoonbeek. Aansluitend vertelt Neuengamme-overlevende Wim Alozery zijn persoonlijke verhaal over de periode van zijn gevangenschap en ontsnapping van de Cap Arcona.

Neuengamme-overlevende Wim Alozery (1923) wordt geboren in Amsterdam. Eind 1942 wordt hij door de Nazi-bezetter opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Na een half jaar tewerkgesteld te zijn geweest weet Wim te ontsnappen en terug te keren naar Nederland. Na een korte onderduikperiode wordt hij opnieuw opgepakt en via kamp Amersfoort in september 1944 op transport gesteld naar het concentratiekamp Neuengamme. Wim komt in een buitencommando van het kamp te werken. Eind april 1945 beginnen de Nazi's met de ontruiming van Neuengamme. Wim Alozery komt terecht op het schip Cap Arcona, maar weet op 3 mei 1945, tijdens het Britse bombardement, te ontsnappen.

Wim Alozery en de Stichting Vriendenkring Neuengamme zijn op zondag 15 maart a.s. om 14.00 uur in het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. ()
De toegang tot de lezing is bij de entree van het museum inbegrepen.