Ingezonden persbericht


TEFAF veelbelovend van start

Maastricht, 13 maart 2009 - Eenn levendige sfeer markeerde de opening van TEFAF Maastricht op 12 maart met verkopen van onder andere Rubens, Breughel, Le Corbusier, Basquiat en Louise Bourgeois. Deze besloten voorbezichtiging wordt beschouwd als een van de hoogtepunten van het jaar voor de internationale kunst- en antiekwereld. De nieuwe sectie TEFAF Design, waar acht galerieën 20ste-eeuws design en toegepaste kunst tonen, blijkt een echte publiekstrekker.

Tot de belangrijkste verkopen behoren Portret van een Jongeman door Peter Paul Rubens voor een kleine ¤5 miljoen bij Bernheimer-Colnaghi, München/Londen. Dit onbekende, niet gepubliceerde portret van een anonieme jongeman werd aangekocht door een particulier. Rubens schilderde het tussen 1610 en 1613 in Antwerpen na zijn terugkeer uit Italië. De Londense handelaar in oude meesters, Johnny Van Haeften, verkocht twee belangrijke werken. Rivierlandschap met de vlucht naar Egypte door Maerten Ryckaert (1537-1631) werd verkocht voor rond $1 miljoen. Gezicht op een Vlaamse straat met dorpsbewoners en voerlui door Jan Breughel de Oude en Joost de Momper de Jonge kwam voor circa £500.000 in bezit van een privéverzamelaar. 'Het was een geweldige dag, veel beter dan ik voor mogelijk had gehouden,' zei Van Haeften.

In de sectie Moderne Kunst begon de beurs voor nieuwkomer Van de Weghe Fine Art uit New York uitstekend. Hij verkocht Jean-Michel Basquiats Untitled (The Black Athlete) uit 1982 aan de Londense juwelenmagnaat Laurence Graff voor ¤3,5 miljoen. Bij Galerie Thomas, München, ging een werk op papier uit de jaren twintig van Wassily Kandinsky, vraagprijs ¤1,2 miljoen, naar een Europese verzamelaar.. Hauser & Wirth, Zürich/Londen, verkocht drie beelden van Louise Bourgeois, getiteld Personages, elk voor circa $1 miljoen. Het Scheringa Museum voor Magisch Realisme, Spanbroek, kocht Evan Penny's Back of Danny no. 3 bij Sperone Westwater, New York, vraagprijs $80.000. Een andere museumaankoop betrof Carbon Cycle, een chromatisch bronzen beeld van de Britse kunstenaar Marc Quinn bij Galerie Daniel Blau, München. Het beeld gaat naar Museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Galerie Delaive, Amsterdam, verkocht zijn topstuk Oiseau van Karel Appel aan een verzamelaar uit Beiroet voor ¤350.000. Bij Landau Fine Art, Montreal, ging de houten sculptuur Femme van Le Corbusier uit 1953 naar een privécollectie.

In de sectie Antiquiteiten & Objets d'Art was Ben Janssens Oriental Art uit Londen uiterst succesvol. Hij verkocht meer dan dertig stukken, waaronder een belangrijk Chinees lakpaneel uit de Qianlong-periode (1736-1795). Robert Bowman Gallery, Londen, verkocht een 19de-eeuws brons van Ernest Meissonier, getiteld De Reiziger voor £75.000. Het stelt maarschalk Ney voor, een van de belangrijkste generaals van Napoleon. Een Franse verzamelaar verwierf bij Kunstkammer Geog Laue, München, een Zuid-Duitse klok, gemaakt tussen 1580 en 1590, met een sculptuur van een inboorlinge. Ook in deze sectie zijn een aantal belangrijke museumaankopen te melden. De recent opgerichte vriendenvereniging van het Rijksmuseum heeft voor het eerst bijgedragen aan de aanschaf van een grote Japanse lakkist, ingelegd met parelmoer, een verrijking van de Rijksmuseumcollectie. De laat 16de-eeuwse kist werd aangekocht bij Jorge Welsh Porcelain and Works of Art, Lissabon/Londen. Het Poly Art Museum uit Beijing kocht een belangrijke Kangxi schotel van Vanderven & Vanderven Oriental Art, 's-Hertogenbosch en het Haags Gemeentemuseum besloot tot de aankoop van een 18 karaat gouden beker met deksel, gemaakt in 1849 door de Hagenaar Ph. de Meijer, aangeboden door John Endlich Antiquairs, Haarlem.

Ook de sectie Klassieke Oudheid en Egypische Kunst had een vliegende start. Charles Ede Ltd, Londen, verkocht in de eerste uren al 11 stukken, waaronder een hellenistisch bronzen beeld van Heracles uit de 1e eeuw voor/na Chr. Rupert Wace Ancient Art Ltd, Londen, verkocht binnen twee uur na de opening een van zijn topstukken, een Sardijnse bronzen figuur uit de 10e-7e eeuw voor Chr. voor circa ¤120.000 aan een Duitse veerzamelaar.

In de nieuwe sectie TEFAF Design ging de grote boekenkast van notenhout en aluminium bij Philippe Denys, Brussel, naar een Franse privéverzamelaar. Het is een ontwerp uit 1932 van de beroemde Turijnse architect Gino Levi Montalcini. Galerie Downtown FrançoisLaffanour, Parijs, verkocht een fontijnsculptuur uit 1983 van Pol Bury. Bij TEFAF Showcase, een sectie die vorig jaar is gecreëerd om jonge kunsthandelaren eenmalig een kans te geven zich op TEFAF te presenteren, verkocht Alexis Renard uit Paris vier objecten. Daaronder een zeer zeldzaam 17de-eeuws ivoren doosje met snijwerk uit Ceylon. 'Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit van de beurs en deed al veel nieuwe contacten op. Ik ben er trots op dat ik dit jaar deel uitmaak van TEFAF', aldus Renard.

In totaal bezochten 9.255 mensen de opening van TEFAF. Bijna 4.000 daarvan kwamen in de nieuwe sectie TEFAF Design. TEFAF duurt nog tot 22 maart in het MECC (Maastricht Exhibition and Congress Centre), Maastricht.

AXA Art is hoofdsponsor van TEFAF 2009
AXA Art is de wereldleidende kunstverzekeraar met verzekeringen op maat voor een brede waaier van cliënten, van de beginnende tot aan de meest gerespecteerde verzamelaars van de wereld, kunstenaars, musea, galerijen, internationale leningen en tentoonstellingen. AXA Art is hoofdsponsor van TEFAF 2009. www.axa-art.com



Ingezonden persbericht