Boeken hulporganisaties resultaat in Afghanistan?

12/03/2009 09:59

Cordaid

De vijf Nederlandse hulporganisaties HealthNet TPO, Cordaid, Oxfam Novib, ICCO en Save the Children organiseren zaterdag 14 maart de publieksmiddag 'Trefpunt Afghanistan' in Amsterdam. Dit in aanloop naar de internationale Afghanistan Conferentie op 31 maart aanstaande in Den Haag. Treft hulp doel? Boekt ontwikkelingssamenwerking resultaat in Afghanistan? Waar gaat het goed, waar niet, en waarom? Hoe om te gaan met de lokale Taliban, met het toenemende aantal burgerslachtoffers, met onveiligheid? Dragen we water naar de zee of geven we de Afghaanse bevolking een daadwerkelijke steun in de rug?

Volgens de hulporganisaties gaat de wederopbouw van Afghanistan vooruit ondanks de toenemende onveiligheid. Vooral op het gebied van onderwijs, landbouw en gezondheidszorg is verbetering zichtbaar. Door hun lokale aanpak hebben hulporganisaties veel draagvlak onder de Afghaanse bevolking weten te creëeren. Tegelijkertijd worden hulpverleners steeds vaker het doelwit van aanslagen en ontvoeringen, waardoor het moeilijker wordt voor ontwikkelingsorganisaties om hun activiteiten uit te voeren.

Sinds de val van het Taliban regime in 2001 hebben hulporganisaties in Afghanistan op veel terreinen resultaat geboekt. Zo heeft 75% van de bevolking toegang tot basisgezondheidszorg, is malaria met 50% teruggedrongen en geboortesterfte met 25 % gedaald. In 2008 ging een recordaantal van 6 miljoen kinderen naar school, waaronder ruim 2 miljoen meisjes. Maar ook wordt het land steeds onveiliger: in 2008 vielen er 2118 burgerslachtoffers (een stijging van 40%). Internationale denktanks, zoals de RAND group, gaan er vanuit dat dit aantal alleen maar zal toenemen door de komst van de 17.000 extra Amerikaanse militairen.

Door de vele burgerslachtoffers en de wijdverspreide corruptie binnen de Afghaanse overheid neemt de weerstand onder de bevolking tegen de eigen overheid en de westerse aanwezigheid zienderogen toe. Opstandelingen ('insurgents') zien ontwikkelingsorganisaties vaak als een verlengstuk hiervan. Hulpverleners worden daarom steeds vaker het doelwit van aanslagen en ontvoeringen. Volgens de VN zijn het afgelopen jaar 38 hulpverleners gedood en 147 hulpverleners ontvoerd.

Hoewel de werkomstandigheden voor hulporganisaties aanzienlijk moeilijker zijn geworden blijft ontwikkelingssamenwerking één van de belangrijkste peilers voor de wederopbouw van Afghanistan. Van de internationale gemeenschap is dan ook een lange termijn betrokkenheid en een miljardeninvestering nodig. De Afghaanse en internationale hulporganisaties die werkzaam zijn in Afghanistan, zullen hiervoor pleiten op de Afghanistan Conferentie, die 31 maart a.s. plaatsvindt in Den Haag.

De discussie tijdens 'Trefpunt Afghanistan' wordt voorgezeten door journalist en Afghanistan kenner Joeri Boom. Aan het woord zijn onder andere Marten de Boer, Hoofd Ontwikkelingssamenwerking van de Nederlandse ambassade in Kabul, Mariko Peters (Groen Links), de journalisten Arnold Karskens, Minka Nijhuis en Linda Polman, Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp en wederopbouw en vertegenwoordigers van Afghaanse en Nederlandse ontwikkelingsorganisaties en maatschappelijk middenveld. Verder is er beeld en geluid, foto-exposities en films.