Nieuw-Vlaamse Alliantie


Parlementaire nieuwsflits van 13 maart 2009 (13/03/09)

Regelmatig versturen we een parlementaire nieuwsflits. Hierin brengen we een selectie van de parlementaire initiatieven van onze parlementsleden.

Vlaams Parlement

Meten is weten. Dat geldt ook voor verkeersveiligheid. Daarom vond de Vlaamse Regering bij haar aantreden dat de
verkeersongevallenregistratie en -statistieken betrouwbaarder en sneller ter be-schikking moeten worden gesteld van de betrokken administraties en pleit zij voor de organisatie en uitbouw van een eigen beleid voor de statistiek (Vlaams Regeerakkoord). Het wachten op federale ongevallencijfers duurt momenteel vaak al te lang. Een voorstel van decreet van Jan Peumans houdende de invoering van een verkeersongeval-lenanalyse werd daarom in 2005 ingediend, daarna besproken tijdens een hoorzitting, maar onder druk van Open VLD en SP.A nooit geagendeerd. Het voorstel werd deze week toch geagendeerd, maar leidde tot heibel in de commissie en werd voor de tweede maal op aandringen van de VLD van de agenda gehaald. N-VA en de meerderheidspartijen zullen nu over het voorstel overleggen.

Recent trok een bericht in Knack de volle aandacht van Mark Demesmaeker: .vla is nog niet voor morgen. Hieruit bleek dat de nieuwe domeinnamen voor Vlaanderen op de lange baan worden geschoven. Mark heeft in het verleden hierover de minister-president al meermaals ondervraagd. Toen bleek dat het de positieve kant uitging. De Vlaamse regering stelde alles in het werk (impactstudie, projectmedewerker, ) om de effectieve aanvraag in te dienen. De internationale omstandigheden gooien nu roet in het eten: ten vroegste eind dit jaar wordt vooruitgang verwacht.

De N-VA maakt van sterke Nederlandse taalvaardigheid een breekpunt in haar verkiezingsprogramma. Kris Van Dijck maakte dit deze week erg duidelijk door zijn parlementaire tussenkomsten. Woensdag ondervroeg hij minister Vandenbroucke over het stijgend aantal ongediplomeerde schoolverlaters, donderdag interpelleerde hij de minister over het Nederlands onderwijstaalbeleid van de Regering. Daarnaast kwam hij tussen over het decreet betreffende de toelatingsvoorwaarden voor het lager onderwijs en de invoering van een engagementsverklaring. En dit alles met één glasheldere boodschap: Vlaanderen moet meer investeren in het Nederlands!.

Helga Stevens en Vlaams minister Veerle Heeren kruisten, na de persberichten van de N-VA over de onredelijke boetes in het kader van de zorgverzekering, dinsdag de degens in de commissie Welzijn. De minister was er zeer scherp voor Helga Stevens. Zij verweet haar inconsequent te zijn omdat de N-VA enkele jaren geleden de regeling mee had goedgekeurd in het Vlaams Parlement. Helga Stevens ontkende dit niet, maar was er zich toen niet van bewust dat het boetesysteem dergelijke hoge boetes met zich mee zou brengen voor laattijdige betalers. Trouwens, ook de minister wijzigde haar stand-punt. Zij besloot anderhalve maand geleden alsnog om de boetes voor laattijdige betalers af te schaffen, maar wel pas vanaf 2010. Nu moeten de mensen die in 2009 een boete ontvingen wegens laattijdige betaling dus wel nog betalen, maar volgend jaar niet. Dit vindt Helga Stevens helemaal te gek om los te lopen. De boete is volgens de minister dus gerechtvaardigd in 2009, maar onredelijk in 2010?!? Is dat consequent handelen? Achtergrond bij dit dossier vindt u op Helgas webstek.

Sinds het begin van de crisis bij General Motors heeft Geert Bourgeois het dossier van dichtbij opgevolgd. Ook deze week kwam Geert tussen op een actuele vraag over het onderwerp tijdens het wekelijks vragenuurtje. Hij is tevreden met de internationale contacten die de minister-president reeds had over de Opel-fabriek in Antwerpen, maar vroeg hem ook of hij het gevoel heeft dat de partners geen informatie voor Vlaanderen achterhouden en of hij denkt dat de staten en deelstaten bereid zijn tot onderlinge solidariteit. Geert vraagt in elk geval bijkomende informatie aan Kris Peeters in een vraag om uitleg over het zogenaamde plan B en zal ook de komende weken dit dossier met argusogen blijven volgen.

Tijdens de plenaire vergadering kwam Piet De Bruyn tussen over adoptie van buitenlandse kinderen door holebi-koppels. In 2007 waren er slechts 22 adopties en in 2008 waren het er 53. Onze vooruitstrevende wetgeving zorgt ervoor dat niet alle landen participeren. Enkel de Verenigde Staten zou nog mogelijkheden bieden. Piet stelde zich de vraag in welke mate de adoptieambtenaren en de adoptiediensten een proactief beleid hebben gevoerd om bijkomende kanalen te vinden. Minister Heeren deelde de analyse dat er een (internationaal) probleem is en tracht kandidaten te leiden naar non-profitorganisaties op de hoop om zo de situatie te verbeteren.

Kamer

Bij de plenaire bespreking over het statuut van de Nationale Bank (NBB) merkte Jan Jambon op dat het wetsontwerp een zoveelste poging is van de Belgische Staat om de privé-aandeelhouders te onteigenen. Hoewel opgericht met privékapitaal, is de NBB de melkkoe geworden van de Belgische Staat. Luc Van Biesen (Open vld) trachtte het wetsontwerp nog te vergoelijken met de stelling dat het bruto-dividend van de aandeelhouders met 4 euro zou stijgen van 75 euro naar 79 euro. En dit terwijl de netto winst per aandeel méér dan 1.100 euro bedraagt! Van Biesen verlegde daarop het debat naar de problematiek van de aandeelhoudersstructuur, en stelde voor om in het najaar een debat ten gronde te voeren. De meerderheid keurde vervolgens het wetsontwerp goed, om het vervolgens door de Senaat te laten evoceren. Onbegrijpelijk volgens Jan, die er in ieder geval voor blijft pleiten dat de privé-aandeelhouders krijgen waarop ze recht hebben.

Als lid van de Fortis-commissie kreeg ook Els De Rammelaere donderdag een kopie van de plots opgedoken brief van een magistraat, die verwittigde voor mogelijke leugens in afgelegde verklaringen. De magistraat zelf wou geen verdere uitleg geven. Evenmin wou hij komen getuigen. Dit was de tweede persoon op rij die zijn medewerking onder ede aan de commissie weigerde. Reden genoeg voor voorzitter Tommelein om de reeds afgesproken werkzaamheden op te schorten en eerst zelf te werken aan een knelpuntennota, waarin hij de onduidelijkheden zou oplijsten. Blijft de vraag wat daarmee dan zal gebeuren. Zal de meerderheid dan toch akkoord gaan om met bijkomende verhoren en onderzoeken de gevonden onduidelijkheden op te lossen? Els vroeg reeds om de 3 raadsheren te horen, maar dit werd weggestemd. Nochtans is dat de enige mogelijkheid om enige opheldering te krijgen.

Deze week ondervroeg Flor Van Noppen de regering over het stemgedrag van Waals minister Benoît Lutgen (cdH) op de Europese ministerraad Leefmilieu. Deze had tegengestemd op een voorstel van de Europese Commissie, terwijl er afgesproken was dat België zich diende te onthouden aangezien er geen consensus was tussen Vlaanderen en Wallonië. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht (Open vld) gaf toe dat Lutgen op eigen houtje had gehandeld. Hij heeft ondertussen aan Lutgen laten weten dat dit niet voor herhaling vatbaar is. Volgens Flor is deze affaire het zoveelste bewijs dat het huidige systeem van de Belgische vertegenwoordiging op Europees niveau absurd is. Aangezien Wallonië en Vlaanderen vaak niet overeenkomen, dient ons land zich geregeld te onthouden. Deze situatie kan enkel stoppen wanneer de regios een eigen vertegenwoordiging krijgen op de Europese ministerraden en kunnen stemmen wat ze willen.

Patrick De Groote ondervroeg minister van Institutionele Hervormingen Steven Vanackere (CD&V) over het democratisch deficit van het Belirisfonds. Dit fonds werd opgericht in 1993 met als doel de hoofdstedelijke en de internationale functie van Brussel te ondersteunen in materies als ruimtelijke ordening, openbare werken en vervoer. Maar het samenwerkingsakkoord werd nooit door het federale of Brusselse parlement goedgekeurd. Het aangekondigde raamakkoord dat de rol van het Belirisfonds diende vast te leggen, is er nooit gekomen en nu investeert het fonds zelfs in cultuur en sport, materies waar noch België noch het Brussels Gewest voor bevoegd zijn. Vanackere stelt dat de democratie gewaarborgd wordt omdat drie federale en drie Brusselse ministers in consensus beslissen over de uitgaven die in een bijakte in het staatsblad worden gepubliceerd en tot slot, keurt het parlement toch jaarlijks de algemene staatsbegroting goed!

Niet iedereen zal op vrijdag 13 maart zoon- of dochterlief bij de onthaalmoeder hebben kunnen afzetten. Ook uw onthaalmoeder koos er toen misschien voor om te gaan betogen in Brussel. De onthaalouders zijn namelijk boos. En dat vindt Sarah Smeyers niet meer dan terecht. Al jarenlang wachten zij op de realisatie van een volwaardig sociaal statuut, al jarenlang blijven zij op hun honger zitten. Voor Sarah, die het dossier opvolgt in de Kamer, is het duidelijk dat zelfs voor mensen die niet elk probleem in communautaire termen willen omschrijven, het moeilijk wordt om te ontkennen dat de Belgische constructie (opnieuw) een Vlaamse oplossing in de weg staat. Als het van de Vlaamse overheid afhing, dan was een volwaardig sociaal statuut al jarenlang een feit. Een delegatie van de betoging zal langsgaan op de kabinetten van de ministers Milquet en Van Rompuy om te horen wat de concrete plannen zijn. Werd de realisatie van een volwaardig sociaal statuut immers niet mee opgenomen in het federale regeerakkoord? Belofte maakt schuld, Sarah kijkt samen met de onthaalouders vol spanning uit naar de eerste, grote realisatie van deze regering!

In de commissies Justitie en Binnenlandse Zaken ondervroeg Ben Weyts de betreffende ministers over de uitspraken van Glenn Audenaert, hoofd van de Brusselse federale politie. Deze beweerde op een Open vld-debat dat de splitsing van het gerechtelijke arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde een geschenk zou zijn voor Brusselse criminelen en taalproblemen zou opleveren in de rechtszaal. Op de koop toe plaatste hij - op de vooravond van de Internationale Vrouwendag vraagtekens bij de vervrouwelijking van de magistratuur. Ondoordachte (of geïnspireerd door bekommernissen over het behoud van het eigen machtsgebeid?) en onaanvaardbare uitspraken vindt Ben, die hierin door ministers Stefaan De Clerck (CD&V) en Guido De Padt (Open vld) werd bijgetreden. De Clerck vraagt een officiële publieke terechtwijzing, De Padt houdt het bij een brief aan Audenaerts oversten ...

Senaat

In de Senaat haalde Louis Ide zijn slag thuis in de parkeerproblematiek van de gezondheidswerkers. Repetitief vragen stellen loont dus. Toen Louis het probleem gisteren nogmaals aanhangig maakte, antwoordde staatssecretaris Etienne Schouppe (CD&V) immers het volgende: De regeling die in sommige regios al tot ieders voldoening bestaat, wordt dus het best op een uniforme wijze uitgebreid over het hele grondgebied, zodat ook op plaatsen waar dergelijke afspraken vandaag niet zijn gemaakt, de faciliteiten voor dokters zullen gelden. Dat zal ook de huidige onvrede wegnemen. Een wetsvoorstel vanuit de oppositie wordt moeilijk goedgekeurd, maar je vastbijten in een dossier en er herhaaldelijk vragen over stellen kan wel lonen. Dat wordt hier bewezen. Louis mocht vanuit de sector dan ook al verschillende dankwoordjes ontvangen!

Auteur:
Joachim Pohlmann, universitair medewerker Kamerfractie Lieven De Rouck, universitair medewerker Vlaams parlementsfractie

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be