CDA

Ria Oomen-Ruijten:: Kopenhagencriteria van vitaal belang voor onderhandelingen met Turkije

Op 11 maart jl is met grote meerderheid (528 voor, 52 tegen en 43 stemonthoudingen)het Turkije voortgangsrapport aangenomen in het Europees parlement. Hierin wordt geconstateerd dat voor het derde achtereenvolgende jaar het hervormingsproces in Turkije achterstand heeft opgelopen.

Ook wordt vastgesteld dat Turkije werk moet maken van het zogenaamde Ankara-protocol, dat de betrekkingen tussen de EU en Turkije regelt. Het gaat daarbij om de verstoorde relatie met Cyprus. CDA-Europarlementariƫr en Rapporteur Ria Oomen-Ruijten: "Voor het einde van 2009 is een duidelijk signaal nodig dat Turkije de verplichtingen uit de douaneovereenkomst nakomt."

Het Europees Parlement is bezorgd over de toenemende polarisatie binnen de Turkse samenleving en tussen de grote politieke partijen. Deze polarisatie is in de loop van 2008 alleen maar toegenomen en heeft een negatief effect op het functioneren van de politieke instellingen en op het hervormingsproces.

Oomen-Ruijten: "In mijn rapport ben ik kritisch en fair. Het rapport houdt Turkije een spiegel voor. Turkije moet nu echt hervormen. De invulling van de Kopenhagen criteria - waarin eisen gesteld worden over rechtstaat, een onafhankelijk en onpartijdig justitieel apparaat, het waarborgen van mensenrechten voor het collectief en het individu- zijn het hart van de Europese samenwerking en de waarden die ons in Europa binden."

Het vandaag gestemde rapport gaat vooral in op de hervormingen die nodig zijn om van Turkije een welvarende, moderne en democratische samenleving te maken. Turkije richt zich vooral op het openen van onderhandelingshoofdstukken. Voor Europa staat de vervulling van de Kopenhagen criteria centraal. "Als dat er is, komt de rest vanzelf."Aldus Ria Oomen-Ruijten.

In het rapport wordt vastgesteld dat er nog steeds geen alomvattend plan is voor het bestrijden van corruptie. De vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid worden nog steeds niet volledig gerespecteerd. De nieuwe wet voor Stichtingen heeft een aantal problemen voor de kerken opgelost, maar er is nog steeds geen volledige gelijkstelling van alle geloofsgemeenschappen. Het is voorts spijtig dat de wet op de ombudsman door het Conditioneel Hof is geannuleerd. Ria Oomen-Ruijten hoopt dat een nieuwe wet met spoed wordt ingediend.

Oomen-Ruijten: "Er is ook goed nieuws te melden: er is eindelijk een nationaal programma opgesteld om de hervormingen die nodig zijn systematisch aan te pakken. Voor mij is zijn benoeming een positief signaal. Positief is ook dat er onlangs een nationale zender is die TV programma's in het Koerdische taal uitzendt.

---