CNV Onderwijs

13 maart 2009

CNV Onderwijs raadpleegt kader over CAO BVE 2009

Categorie: cao bve

In onze Nieuwsbrief CAO BVE 2009+ van 2 maart jl. hebben wij u geïnformeerd over het annuleren van het cao-overleg door de MBO Raad. Als reden hiervoor gaf de MBO Raad op dat CNV Onderwijs samen met de andere vakbonden een blokkade hadden opgeworpen door overeenstemming over taakbeleid en beoordelen en belonen voorwaarde te maken voor het bereiken van een akkoord over de CAO BVE 2009. Voorgesteld werd om via informeel bestuurlijk overleg de zaak weer vlot te trekken. Dat overleg heeft inmiddels plaatsgevonden en geleid tot verdere stappen. Daarover en de inzet van de verdere onderhandelingen hebben de onderhandelaars namens CNV Onderwijs onlangs openhartig gesproken met kaderleden en schoolcontactpersonen.

Taakbeleid
Tijdens de bijeenkomst is een uiteenzetting gegeven over het verloop van de cao-onderhandelingen en het resultaat van het bestuurlijk overleg. Daar is besloten dat getracht zal worden te komen tot een gezamenlijk standpunt van cao-partijen over werkverdeling en taakbelasting volgens de CAO BVE 2007-2009. Dat standpunt zal in een brief verwoord worden. Op het moment van schrijven van deze nieuwsbrief hebben we goede hoop dat overeenstemming over een tekst mogelijk is. Zodra dat het geval is zullen de cao-onderhandelingen zo spoedig mogelijk hervat worden.

Overige cao-onderwerpen
Het gesternte waaronder het cao-overleg plaatsvindt is ten opzichte van de periode waarin onze inzet werd geformuleerd, sterk gewijzigd. De ernst van de economische crisis is inmiddels duidelijk geworden en door de vermindering van inkomsten en de extra uitgaven die nodig waren om de eerste gevolgen van de crisis te bestrijden, staat het kabinet nu voor de opgave de oplopende tekorten op de Rijksbegroting tegen te gaan en tegelijkertijd de economie te stimuleren. De gevolgen voor de sector onderwijs zijn daarbij nog niet duidelijk. Wel duidelijk is dat de arbeidsvoorwaardenruimte voor 2010 beperkt zal zijn. Met het oog daarop staan partijen nu voor de opgave de ruimte voor 2009 optimaal te benutten zonder daarbij een zware wissel te trekken op de toekomst. Daarom lijkt er nu gekoerst te worden op het snel sluiten van een cao-overeenkomst met een beperkte agenda.

Reiskosten woon-/werkverkeer
Over deze erfenis uit de CAO BVE 2007-2009 zijn partijen het volledig eens geworden. Het voorstel van de vakbonden wordt door werkgevers overgenomen. Ervan uitgaande dat overeenstemming wordt bereikt over een totaal pakket, zal met terugwerkende kracht tot 1 januari 2009 voor woon-/werkverkeer 15 eurocent per kilometer vergoed worden vanaf 5 kilometer tot maximaal 30 kilometer enkele reis. De maximale vergoeding stijgt daarmee van EUR 40,97 per maand tot ca. EUR 165 per maand (afhankelijk van het aantal werkdagen).
Het spreekt vanzelf dat de aanwezige leden weinig bezwaar hadden tegen de nieuwe regeling. Wel vroeg men zich af waarom het allemaal zo lang heeft moeten duren. Een antwoord daarop is niet zo gemakkelijk te geven, want datzelfde vragen de onderhandelaars zich ook wel eens af.

Onderwijsondersteunend en beheerspersoneel (OBP) De twee maatregelen waarover partijen het eens zijn geworden konden eveneens rekenen op de steun van de aanwezigen. Waardering dus voor het gelijktrekken van de schalen S-10, 11, 12 en 13 voor het OBP met respectievelijk de schalen LB, LC, LD en LE voor docenten. Door de verkorting van de OP-schalen als gevolg van het Actieplan LeerKracht dreigden de verschillen de komende jaren verder op te lopen. Dat gevaar is nu bezworen, waarmee recht gedaan wordt aan het uitgangspunt van CNV Onderwijs dat qua zwaarte vergelijkbare functies ook gelijk beloond moeten worden.
Nog meer waardering voor de maatregel die voor het OBP in de schalen 1 t/m 9 zullen gaan gelden als overeenstemming wordt bereikt over de CAO BVE 2009. Hun specifieke eindejaarsuitkering van ruim 700 euro zal verwerkt worden in de maandsalarissen. Hierdoor krijgen ze over dit bedrag niet alleen 8% vakantietoeslag, maar ook nog eens 8,33% eindejaarsuitkering. Een voordeel van zo'n 120 euro op jaarbasis. Ook stijgt het bedrag nu mee als de salarissen stijgen. De specifieke eindejaarsuitkering was daarvan uitgezonderd.

Loonontwikkeling
Het spreekt voor zich dat beide bovenstaande maatregelen de nodige loonruimte vergen. Door werkgevers wordt gesproken over zo'n 2%. Toch menen we dat er nog voldoende ruimte over is voor een reële loonsverbetering, die in elk geval het behoud van koopkracht dient te garanderen. Daarbij gaan we er voorlopig van uit dat de overheid geen spelbreker zal zijn.

Beoordelen en belonen
Uit diverse onderzoeken is gebleken dat het vertrouwen in het management in de sector BVE niet al te groot is. De ervaringen met het taakbeleid het afgelopen jaar heeft daar ook niet echt aan bijgedragen. Het standpunt van CNV Onderwijs dat de criteria voor het nieuwe beleid inzake beoordelen en belonen in het IGO vastgesteld zouden moeten worden, werd dan ook krachtig onderschreven.

Tot slot
Aan het einde van de bijeenkomst werden de onderhandelaars er nogmaals op gewezen dat de BAPO-regeling in stand moest blijven. Men was van mening dat er eerder aanleiding is de laatste wijziging (de geleidelijke verhoging van de intredeleeftijd tot 55 jaar) terug te draaien dan voor een verdere versobering. Met deze boodschap en de opdracht het taakbeleid ditmaal wel zodanig te regelen dat de PMR een duidelijke onderhandelingspositie krijgt bij de vaststelling van het taakbelastingsbeleid, werd de bijeenkomst afgesloten. De onderhandelingsmarges zijn weliswaar klein, maar de noodzaak eruit te komen groot. Overeenstemming over de inrichting van het taakbeleid is en blijft daarbij een voorwaarde.

Tekst nieuwsbrief (pdf)

---