CGB: verbod burkini niet nodig
13/03/2009 12:01
Commissie Gelijke Behandeling
Een verbod op het dragen van een burkini in een gemeentelijk zwembad in Hengelo, is in strijd met de wet. Dat oordeelde de Commissie Gelijke Behandeling (CGB) op gezamenlijk verzoek van de gemeente en een anti-discriminatiebureau. Een burkini is een tweedelig badpak dat alleen gezicht, handen en voeten vrijlaat. Sommige vrouwen dragen een dergelijk badpak vanwege hun godsdienstige overtuiging.
De gemeente Hengelo streeft naar toegankelijke en veilige sportaccomodaties met een goede sfeer. Om dat te bereiken hanteert het zwembad kledingvoorschriften die lichaamsbedekkende badkleding, zoals wedstrijdzwempakken en burkini's, verbieden tijdens algemene openingsuren. Deze voorschriften moeten voorkomen dat tussen zwemmers onderling, ongemakkelijke gevoelens ontstaan. Ook zou het reeds geldende verbod op het dragen van onder meer zwemshorts tot over de knie en T-shirts niet goed te handhaven zijn als de burkini wordt toegestaan.
De CGB oordeelt nu op basis van de Algemene wet gelijke behandeling dat een verbod op lichaamsbedekkende zwempakken onnodig de wettelijke godsdienstvrijheid aantast. Daarbij is meegewogen dat de gemeente actief beleid voert om de algemene toegang tot het zwembad te waarborgen. Mogelijke problemen met de handhaving zijn weg te nemen door duidelijke uitleg aan bezoekers welke kleding wel en niet is toegestaan.
In de zomer van 2008 was er de nodige commotie rondom burkini's. De meeste zwembaden in Nederland accepteren inmiddels deze zwemoutfit, aldus het Nationaal Platform Zwembaden. De zwembaden handelen daarmee in lijn met de wet: geloofsuitingen simpelweg verbieden omdat je je er ongemakkelijk bij voelt, dat mag niet. Zwaarwegende redenen, zoals veiligheid of communicatie, kunnen onder omstandigheden wel een kledingverbod rechtvaardigen.
Het verzoek om een oordeel over de burkini was oorspronkelijk ingediend door anti-discriminatievoorziening Artikel 1 Overijssel. Op de zitting bij de Commissie besloten partijen met elkaar in gesprek te treden om tot een oplossing te komen. Vervolgens hebben zij de Commissie gezamenlijk verzocht alsnog een oordeel en aanbevelingen te geven.
Het oordeel van de CGB is na te lezen op www.cgb.nl.
http://www.cgb.nl