Gemeente Echt-Susteren


Start vaccinatie tegen baarmoederhalskanker in Noord- en Midden-Limburg

Â

Meisjes geboren tussen 1 januari 1993 en 31 december 1996 krijgen binnenkort een uitnodiging voor deze gratis HPV-vaccinaties. De GGD Limburg-Noord voert deze inhaalcampagne in de regio uit. In september 2009 starten de reguliere inentingen binnen het RVP (Rijksvaccinatieprogramma).

Â

Uitnodiging

De GGD Limburg-Noord verzorgt de uitvoering van de inhaalcampagne in de regio Noord- en Midden-Limburg, waar zoân 12.000 meisjes voor de inentingen in aanmerking komen. Deze meisjes en hun ouders krijgen begin maart een uitnodiging thuisgestuurd. Een volledige inenting tegen baarmoederhalskanker bestaat uit 3 prikken. De meisjes krijgen de vaccinaties in maart, april en september 2009. Meisjes krijgen deze inenting op de leeftijd van twaalf jaar. Vanaf september 2009 krijgen meisjes die op of na 1 januari en voor 1 september 2009 deze leeftijd bereiken een vaccinatie. Meisjes die dit jaar na 31 augustus twaalf jaar worden, krijgen in 2010 een uitnodiging voor de prik.

Locatie

De GGD Limburg-Noord heeft, in afstemming met de scholen voor reguliere voortgezet onderwijs, ervoor gekozen om de prikken op deze scholen te geven. Daar bevindt zich het overgrote deel van de meisjes. Op deze manier is het een âgroeneâ en CO2-arme campagne. Het schoolverzuim en de kans op spijbelen blijft tot een minimum beperkt. Daarnaast zijn er op deze manier geen extra "verkeersbewegingen", waardoor de kans op verkeersongelukken niet vergroot wordt. Hierdoor is extra politie-inzet niet nodig.

Â

Baarmoederhalskanker

Jaarlijks krijgen ongeveer 600 vrouwen in Nederland (in Noord- en Midden-Limburg ongeveer 20 vrouwen) baarmoederhalskanker. Gemiddeld sterven in Nederland elk jaar 200 vrouwen aan deze ziekte. In Noord- en Midden-Limburg sterven elk jaar ongeveer 7 à 8 vrouwen aan baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker krijg je alleen na een infectie met het humaan papillomavirus, kortweg HPV. Er bestaan wel honderd typen van dit virus, maar die kunnen niet allemaal kanker veroorzaken. De inenting beschermt tegen twee typen van het HPV-virus (HPV 16 en 18) die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Besmetting met het virus vindt via seksueel contact plaats.

Â

Vaccinatie en bevolkingsonderzoek

De vaccinaties beschermen niet volledig tegen baarmoederhalskanker. Daarom blijft het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker (âhet uitstrijkjeâ) ook voor gevaccineerden belangrijk. De combinatie van het uitstrijkje en vaccinatie is de beste manier om baarmoederhalskanker tegen te gaan.

Meer informatie

Op de website www.prikenbescherm.nl kunt u meer informatie vinden over de vaccinatie tegen baarmoederhalskanker. Hier staan ook veelgestelde vragen en antwoorden. De exacte locaties, data en tijden waarop er gevaccineerd wordt, zijn te vinden op www.ggdlimburgnoord.nl/hpv.

Â

Â

Â

Â