Saxion Hogescholen
BR>

vr 13 maart 2009

Kenniscentrum Saxion zoekt volwassenen met heup- en/of knieklachten


Het Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie van Saxion is voor een onderzoek op zoek naar ongeveer twintig volwassenen uit Twente die beginnende klachten hebben in knieën en/of heupen. Artrose van de heup en de knie is een veel voorkomende aandoening die vaak leidt tot een belemmering in het functioneren. Er is nog weinig bekend over de start en het verloop van deze aandoening en de gevolgen ervan. Het Kenniscentrum doet samen met het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Hanzehogeschool Groningen onderzoek naar een aantal van deze aspecten.

De proefpersonen doorlopen twee keer (met een tussenpauze van twee weken) een testprotocol om hun fysieke capaciteit te onderzoeken. De resultaten worden gebruikt om inzicht te krijgen in de kwaliteiten van het testprotocol en in het fysiek functioneren. Op de langere termijn kunnen zo adequate diagnose en behandeling worden ontwikkeld. De test wordt afgenomen door een gekwalificeerd testleider en duurt ongeveer twee uur per keer. Een onafhankelijke commissie heeft bepaald dat het onderzoek medisch ethisch verantwoord is en er geen risico's voor de gezondheid te verwachten zijn als gevolg van deelname aan het onderzoek. Geïnteresseerden (40-65 jaar) worden eerst getest om te bepalen of ze binnen de doelgroep vallen en om te kijken of het voor hen veilig is aan het onderzoek deel te nemen. Deze maand wordt met de screening begonnen.

Deelnemers ontvangen een vergoeding voor eventueel gemaakte reiskosten en een kleine attentie als dank voor de inzet en medewerking. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via Veronique de Roo (secretariaat Lectoraat Gezondheid en Bewegen): v.deroo@saxion.nl of 053 - 487 15 46.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------

Meer informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met André Bieleman, onderzoeker bij het Lectoraat Gezondheid en Bewegen (onderdeel van het Kenniscentrum Gezondheid, Welzijn & Technologie), tel. 053 - 487 10 18.