Onveiligheid in Tsjaad nog steeds groot nu VN mandaat EU overneemt
12/03/2009 16:58
Oxfam Novib
LET OP ! Embargo tot vrijdag 13 maart 00.01
Onveiligheid in Tsjaad nog steeds groot nu de VN het mandaat overneemt van de EU, zegt Oxfam
Den Haag, 12 maart 2009, De dreiging van geweld en banditisme in Tsjaad is niet afgenomen nu de Europese troepenmacht (EUFOR) het veiligheids-mandaat in Tsjaad overdraagt aan de VN-troepenmacht MINURCAT II op zondag 15 maart, zo stelt Oxfam.
Ondanks de inzet van de Europese troepen om de burgers in Tsjaad te beschermen, is het geweld tegen burgers niet afgenomen. Oxfam stelt dat het huidige vredes- en democratiseringsproces in Tsjaad een impasse is beland, waardoor de onveiligheid in het hele land weer oploopt. De nieuwe VN-macht (MINURCAT II) krijgt te maken met dezelfde problemen als er niet voor een meer alomvattende aanpak van het geweld wordt gekozen.
"Geweld tegen de burgerbevolking blijft nog steeds ongestraft en het banditisme is de dagelijkse werkelijkheid voor velen. De nieuwe VN-macht zou de veiligheidssituatie kunnen verbeteren door echt de strijd aan te gaan met de groepen die zich schuldig maken aan plunderingen en banditisme," zegt Pauline Ballaman, manager van het noodhulpprogramma van Oxfam International in Tsjaad.
Het geweld tegen de bevolking neemt toe en gewapende groeperingen rekruteren ongestraft kindsoldaten. Vooral in Noordoost-Tsjaad zijn veel mensen gewond geraakt en hun huizen ontvlucht. Vrouwen zijn bang de opvang-kampen te verlaten om de velden te beplanten en brandhout te sprokkelen.
Ook humanitaire organisaties zijn een bewust doelwit geworden, zegt Oxfam. Sinds november 2008 zijn er gemiddeld 25 aanvallen per maand op medewerkers van hulporganisaties geweest. Sinds het begin van 2009 staat de teller op 10. Enkele ontwikkelings-organisaties hebben hun activiteiten in Tsjaad door het geweld tijdelijk gestaakt.
"Alle partijen, van gewapende groeperingen tot de traditionele en religieuze leiders moeten samengebracht worden om het conflict aan te pakken. Zonder een alomvattend politiek vredesproces zal er geen duurzame vrede komen in Tsjaad," zegt Ballaman.
Oxfam zegt dat het besluit van de Soedanese regering om de vergunning van 13 internationale ontwikkelingsorganisaties in Noord-Soedan in te trekken tot een toename van vluchtelingen uit Soedan naar Tsjaad kan leiden. Er zijn in Tsjaad al meer dan 250.000 Soedanese vluchtelingen, 180.000 ontheemden uit Tsjaad zelf en circa 70.000 vluchtelingen uit de Centraal Afrikaanse Republiek. Oxfam maakt zich zorgen of Tsjaad nog meer vluchtelingen aankan terwijl het geweld in de regio niet afneemt.
Over Oxfam Novib
Mensen in ontwikkelingslanden moeten een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen, het zelf kunnen doen. Om dit voor elkaar te krijgen, werkt Oxfam Novib samen met partnerorganisaties ter plaatse, donateurs, vrijwilligers, bedrijven, overheden, Oxfam-organisaties wereldwijd en andere 'ambassadeurs van het zelfdoen'.
http://www.oxfamnovib.nl
Noot voor de redactie:
Noot voor de redactie,