Ingezonden persbericht


SenterNovem bundelt lessen van twaalf duurzame woningbouwprojecten

Kansen en knelpunten in kaart van energiebesparing en duurzaam bouwen

Utrecht, 10 maart ­ Op donderdag 12 maart 2009 publiceert SenterNovem de uitgave 'Van energieambitie naar succesvolle praktijk in de duurzame stedelijke vernieuwing. 12 gidsprojecten uit de twaalf provincies'. Daarin staan de ervaringen met energiebesparing in de bestaande woningbouw en volledig energieneutrale nieuwbouw op wijkniveau in twaalf gemeenten. Dit gebeurde in het kader van het convenant 'Meer met Minder' en het 'Lenteakkoord'.

Hoe staat het met de uitvoering van die convenantafspraken en wat valt er te leren voor toekomstige projecten? De antwoorden op deze vragen staan in de nieuwe publicatie van SenterNovem. De lessen vallen uiteen in drie thema's: samenwerking, financiering en de technische kant van energiebesparing en duurzaam bouwen. "Samen met zijn collega Mandy Willems was hij betrokken bij de publicatie. "Het gaat om projecten die in de afgelopen jaren zijn uitgevoerd en waarvan we nú kunnen leren. Van het aanleggen van een warmtenet in een oude volksbuurt tot de keuze voor een collectieve warmtepomp in een nieuw wooncomplex."

Waardevolle lessen

Alle gidsprojecten bewijzen dat er al heel wat partijen aan de slag zijn met energiebesparing en duurzaam bouwen. De projecten leveren waardevolle ervaringen op waarmee anderen hun voordeel kunnen doen. Zo blijkt aandacht voor de uitvoering tijdens de bouwfase de doorslag te geven voor het halen van de afgesproken energieambitie. "Met de toepassing van innovatieve technieken is relatief weinig ervaring en daar gaat wel eens iets mis", vertelt Vergeer. "Vaak krijgt de techniek de schuld, terwijl het 'm zit in het goed gebruiken van de installatie. Goede voorlichting aan bewoners over de techniek komt dus bij alle projecten als aandachtspunt naar voren. De bewoners gebruiken ten slotte de techniek in de praktijk en daarmee staat of valt het slagen van veel projecten."

Leerzaam en veelkleurig

Het unieke van de publicatie is dat elk vernieuwingsproject gedetailleerd in beeld is gebracht, van het opstellen van een energievisie tot en met de realisatie en ervaringen van bewoners. Aan de hand van interviews met betrokken partijen ontstaat een bijzonder leerzaam en veelkleurig beeld. Veel factoren blijken van invloed, ook 'ongrijpbare' zaken zoals het idealisme of de drive van individuen. Willems: "Duurzaamheid begint voor velen als een experiment en er zijn vervolgens allerlei hobbels die ze moeten nemen. Toch blijken uiteindelijk de betrokken organisaties duurzaamheid te omarmen."

Verdieping op bijeenkomsten

In vier bijeenkomsten krijgen de projecten in Venlo, Lelystad, Leeuwarden en Arnhem verdieping door interviews en discussies met de betrokken gemeenten, bouwpartijen, woningcorporaties en bewoners. Tijdens de eerste bijeenkomst op 12 maart in Venlo vindt de uitreiking van het eerste exemplaar van de publicatie plaats.


· Donderdag 12 maart: Koramic Kwartier, Venlo - Venlo heeft hoge energieambities in moeilijke markt


· Dinsdag 17 maart: De Landerijen, Lelystad - Lelystad boekt energiewinst in nieuwbouwwijk


· Donderdag 19 maart : Vegelin, Leeuwarden - Leeuwarden zet trend voor sociale koopwoningen


· Dinsdag 24 maart : Presikhaaf, Arnhem - Arnhem worstelt met complexe energieopties

SenterNovem voerde de evaluatie van de vernieuwingsprojecten uit en draagt bij aan de verspreiding van kennis en ervaringen op het gebied van energiebesparing. Nederland staat voor een grote opgave: 30% energiebesparing in de bestaande woningbouw en volledig energieneutrale nieuwbouw in 2020. Geen vrijblijvende doelstellingen. Het zijn afspraken die de bouwsector en het rijk hebben vastgelegd in het convenant 'Meer met Minder' en in het 'Lenteakkoord'.

***

Noot voor de redactie,