Ingezonden persbericht


Persbericht

Bloedstollende liefdesverklaring bij NNO: Symphonie Fantastique van Berlioz

Groningen, 9 maart 2009 - Het Noord Nederlands Orkest brengt van 12 tot 14 maart onder leiding van dirigent Arild Remmereit de meest bloedstollende liefdesverklaring aller tijden: de Symphonie Fantastique van Berlioz. Een serie angstaanjagende gevolgen van verliefdheid. Het door Berlioz geschreven programma - met trefwoorden als opium, moord, schavot en orgie - bij dit meesterwerk is al buitengewoon opwindend. Maar het amoureuze avontuur vol wonderlijke wendingen dat Berlioz zelf beleefde, en dat aanleiding voor deze symfonie vormde, doet werkelijk elke soap verbleken. Het NNO brengt verder de wereldpremière van het Saxofoonconcert van Joey Roukens en de Nederlandse première van een selectie uit de Preludes van Debussy.

Roukens en Debussy
Het NNO heeft de in Schiedam geboren componist Joey Roukens uitgenodigd een saxofoonconcert te componeren en brengt de wereldpremière daarvan. Solist is niemand minder dan Arno Bornkamp van onder meer het Aurelia Saxofoonkwartet. Voor Roukens Saxofoonconcert speelt het NNO Debussy. Zijn impressionistische Préludes maakten in 2006 de gang terug - of vooruit, zo u wilt - naar het orkest, dankzij de fenomenale orkestratie door de Engelse componist Colin Matthews. Het NNO brengt de Nederlandse première van een selectie ervan.

Kaarten zijn te bestellen via www.nno.nu

Concerten

12 maart 2009 - Leeuwarden / De Harmonie
13 maart 2009 - Drachten / De Lawei
14 maart 2009 - Groningen / De Oosterpoort

Programma
Debussy/Matthews Les Collines d'Anacapri (Ned. première) Debussy/Matthews La Cathédrale engloutie (Ned. première) Roukens Saxofoonconcert (Wereldpremière)
Berlioz Symphonie Fantastique

Dirigent Arild Remmereit
Saxofoon Arno Bornkamp

Arno Bornkamp

De Nederlandse saxofonist Arno Bornkamp (1959) is het voorbeeld van de moderne virtuoos, die zich even goed thuis voelt in het traditionele als in het hedendaagse repertoire. Hij laat zich omschrijven als een lyricus met veel gevoel voor performance. Bornkamp studeerde aan het Sweeelinck Conservatorium te Amsterdam bij Ed Bogaard en studeerde in 1986 af met de hoogst mogelijke onderscheiding. Van de vele prijzen die hij behaalde zijn de Zilveren Vriendenkrans van het Concertgebouw en de Nederlandse Muziekprijs het meest vermeldenswaard. Die stelden hem in staat naar het buitenland te gaan: zo studeerde hij in Frankrijk bij Daniel Deffayet en Jean-Marie Londeix, in Japan bij Ryo Noda en stak hij zijn licht op biij Luciano Berio en Karlheinz Stockhausen. Sinds zijn solodebuut in 1982 te Rome met het Concertino da Camera van Jaques Ibert speelde hij meer dan 20 concerten met orkesten over de hele wereld, waarmee hij de belangrijkste werken uit het saxofoonrepertoire uitvoerde, alsmede nieuwe, aan hem opgedragen, saxofoonconcerten, zoals het 'Tallahatchie Concerto' van Jacob TV. Ook de kamermuziek is een grote liefde van Arno Bornkamp. Hij heeft een vast duo met pianist Ivo Janssen en maakt deel uit van het Aurelia Saxofoonkwartet. Arno Bornkamps activiteiten (concerten, festivals, masterclasses) brachten hem in vele landen van Europa, de U.S.A. Japan en Zuid-Amerika. De vele CD's, die hij sinds 1990 heeft gemaakt op verschillende labels, hebben nationaal en internationaal veel lof geoogst. Zijn laatste project is een drieluik van CD's: The Classical Saxophone form an Historical Perpective'. Arno Bornkamp is een gerenommeerd docent en leidt een saxofoonklas aan het Conservatorium van Amsterdam. In de zomer leidt hij de 'International Masterclass of Classical Saxophone' in Laubach (Duitsland) geeft hij les aan de Université Européenne d'Eté pour saxophone in Gap (Frankrijk).

Het Noord Nederlands Orkest

Het Noord Nederlands Orkest (NNO) heeft wortels in het jaar 1862, toen de Groninger Orkest Vereniging werd opgericht. Hierdoor mag het NNO als het oudste nog bestaande symfonieorkest van Nederland gezien worden. Op dit moment is het Noord Nederlands Orkest het grootste regionale symfonieorkest in Nederland. Met Groningen als standplaats verzorgt het orkest zo'n 120 concerten per seizoen in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe en op belangrijke podia in de rest van Nederland, waaronder het Concertgebouw in Amsterdam en De Doelen in Rotterdam. Het NNO treedt ook regelmatig in het buitenland op (zoals eerder in Duitsland en Spanje en in begin november zeer succesvol in de Salle Pleyel en de Cité de la Musique in Parijs), is regelmatig te beluisteren tijdens radio-uitzendingen en heeft de afgelopen vijf jaar diverse CD's op gerenommeerde labels uitgebracht die in de vakpers enthousiast zijn ontvangen. De programmering van het orkest onderscheidt zich door durf en originaliteit en leverde het orkest de nominatie op voor de Klassieke Muziekprijs 2005-2006 van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). In elk seizoenprogramma zijn cross-overs te vinden met andere muziekstijlen - zoals jazz en popmuziek - naast bijzonder samengestelde programma's van barok tot 21e-eeuws. Daarnaast organiseert het NNO samen met stichting Prime elk jaar een festival rond een prominente, hedendaagse componist. Sinds 2000 hebben internationaal gelauwerde componisten als Terry Riley, Arvo Pärt, Hans Werner Henze, Wolfgang Rihm, Sir Harrison Birtwistle, Heiner Goebbels en Sofia Gubaidulina en Philip Glass Groningen aangedaan. Het NNO werkte in het verleden met vooraanstaande dirigenten zoals Jean Fournet, Franz Paul Decker, Alain Lombard, Sergiu Comissiona, Richard Dufallo, Nikolai Alexeev, Jan Willem de Vriend, Jacques Mercier, Alexander Vedernikov en Viktor Liberman, die van 1997 tot 1999 chef-dirigent van het NNO was. Met ingang van seizoen 2005-2006 is Michel Tabachnik chef-dirigent van het orkest. Daarnaast is Michel Tabachnik met ingang van seizoen 2008-2009 ook de nieuwe chef-dirigent / artistiek directeur van het Vlaams Radio Orkest.

{Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht