Geef patiënt met kanker zijn eigen verpleegkundig specialist

12/03/2009 08:23

V&VN

Om de problemen op te lossen, die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) constateert in de behandeling van patiënten met kanker, wil Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V?) een oncologieverpleegkundig specialist koppelen aan elke patiënt met kanker. "De verpleegkundig specialist begeleidt de patiënt met kanker in het hele zorgproces, houdt de regie en heeft overzicht in het hele behandeltraject", aldus Marieke Schreuder van V? Oncologie. Randvoorwaarde voor het inzetten van verpleegkundig specialisten is de bekostiging. V? bespreekt dit met het ministerie van VWS.

Oncologieverpleegkundig specialist direct aanspreekpunt

IGZ vindt dat kankerpatiënten vanaf de eerste doorverwijzing voor diagnose tot het einde van het zorgtraject moeten kunnen rekenen op één aanspreekpunt. Verder geeft IGZ aan dat er één persoon moet zijn die het overzicht heeft over het behandelingstraject en dat er per patiënt een actueel behandelplan moet zijn, toegankelijk voor alle zorgverleners in het behandelingstraject. Voor V? is de oncologieverpleegkundig specialist degene die het best toegerust is om voor de patiënt met kanker de rode draad te vormen in het vaak complexe behandeltraject. De verpleegkundig specialist is ook degene die de regiefunctie kan vervullenin het hele zorgproces.

IGZ-rapport 'Zorgketen voor kankerpatiënten moeten verbeteren'

Donderdag 12 maart presenteerde IGZ het rapport 'Zorgketen voor kankerpatiënten moet verbeteren'. Het rapport geeft een beeld van het onderzoek in tien radiotherapeutische centra en per centrum twee naar het centrum verwijzende ziekenhuizen. Het onderzoek richtte zich op patiënten met borstkanker, longkanker, prostaatkanker en palliatief behandelde patiënten.

In Nederland krijgen 4 op de 10 mannen en 3,5 van de 10 vrouwen in de loop van hun leven kanker. Ondanks voortgang in de ontwikkeling van de behandeling sterven jaarlijks 40.00 mensen in Nederland aan kanker.

Verpleegkundig specialisten

Op 6 februari 2009 heeft minister Klink 'verpleegkundig specialist' als wettelijke titel erkend, De minister heet op 26 maart 2009 de eerste verpleegkundig specialisten in Nederland welkom op het ministerie. Verpleegkundig specialisten staan met één been in de verpleegkundige en met een ander been in de medische wereld. Naast de vier taken van een verpleegkundige (het bevorderen van gezondheid, het voorkomen van ziekten, het herstellen van gezondheid en het verlichten van het lijden) richt een verpleegkundig specialist zich op de ziekte zelf, binnen haar eigen deskundigheidsgebied. Een verpleegkundig specialist heeft een behandelrelatie met patiënten, is verantwoordelijk voor de werkzaamheden die zij daarbinnen verricht en legt indien nodig verantwoording af aan collega's, artsen en leidinggevenden. Zij nemen vaak in de ketenzorg taken over van artsen. Als verpleegkundig leider vervullen verpleegkundig specialisten een voortrekkersrol in de innovatie van het beroep en de zorg, onderbouwd door onderzoek en door implementatie van onderzoeksresultaten. Zij leveren een bijdrage aan de deskundigheidsbevordering van eigen en andere disciplines en aan de kwaliteit van de zorg.