'OZB moet volgend jaar fors omlaag'
Gemeentelijke woonlasten moeten omlaag door economische recessie
De onroerendezaakbelasting (OZB) moet volgend jaar fors omlaag. Dat is de conclusie van Vereniging Eigen Huis naar aanleiding van haar jaarlijkse onderzoek naar de gemeentelijke woonlasten in alle gemeenten. Daaruit blijkt dat eigenwoningbezitters dit jaar gemiddeld 4% meer gaan betalen aan OZB.
Dit jaar wordt er te veel OZB betaald door onjuiste verwachtingen over de economie. Ook voor volgend jaar wordt een economische krimp verwacht en een lagere inflatie dan gedacht. Gemeenten moeten rekening houden met de snel verslechterende omstandigheden waarmee huishoudens te maken krijgen. Daarom moet de OZB volgend jaar fors verlaagd worden, vindt Vereniging Eigen Huis.
Macronorm
De macronorm die de rijksoverheid heeft gesteld voor de stijging van de OZB faalt dit jaar. Door de plotseling ingetreden recessie is de norm voor 2009 - die in het voorjaar van 2008 is berekend - volkomen achterhaald. Op het moment dat het toegelaten stijgingspercentage werd vastgesteld werd nog een economische groei verwacht van circa 2% en een inflatie van 3%. Nu is dat omgeslagen in een economische krimp van -3,5% en een verwachte inflatie van 1%. Gemeenten innen daardoor dit jaar veel meer belasting dan op basis van het huidige economische tij gerechtvaardigd is.
Omdat ook het beeld voor 2010 negatief is, moeten de gemeenten de OZB volgend jaar fors verlagen, vindt Vereniging Eigen Huis. De vereniging verlangt van gemeenten dat zij snel reageren op de verslechterende economische situatie door hun beleid en uitgavenpatroon direct aan te passen. In een periode dat huishoudens te maken krijgen met inkomensstilstand of zelfs achteruitgang is het niet acceptabel dat gemeenten de lasten verder verhogen.
Landelijke stijging
De woonlasten stijgen in 2009 gemiddeld met 2,8% voor meerpersoonshuishoudens. Eenpersoonshuishoudens gaan 3,1% meer betalen. De afvalstoffenheffing verandert vrijwel niet. Maar aan rioolrechten gaan meerpersoonshuishoudens gemiddeld 5,8% meer betalen. Eenpersoonshuishoudens krijgen een stijging van 6,5% voor de kiezen. De OZB gaat gemiddeld 4% omhoog.
Totale woonlasten
De grootste stijger is Leiderdorp, waar inwoners 21,2% meer aan woonlasten moeten betalen. Ook in Purmerend (+20,8%), Dinkelland (+18,9%) en Neerijnen (+18,9%) gaan de woonlasten flink omhoog. De duurste gemeente is Blaricum, waar meerpersoonshuishoudens gemiddeld
¤ 1.167,- aan woonlasten moeten betalen, een stijging van 3,7%. De goedkoopste gemeente is Zevenaar, waar meerpersoonshuishoudens gemiddeld ¤ 406,- aan woonlasten betalen. Gemiddeld wordt er in Nederland door meerpersoonshuishoudens ¤ 658,- aan gemeentelijke woonlasten betaald.
Rioolrechten soms fors hoger
De rioolrechten schieten hier en daar flink omhoog. In Arnhem moeten meerpersoonshuishoudens 76,2% meer betalen (¤ 70,-). In Borsele stijgen de rioolrechten met 63,1% naar ¤ 114,- per jaar. En in Neerijnen schieten de rioolrechten met 61,5% omhoog naar ¤ 310,-. Het landelijke gemiddelde rioolrecht ligt voor meerpersoonshuishoudens op ¤ 178,-.
Eenpersoonshuishoudens worden nog harder geraakt. In Rhenen gaan hun rioolrechten met 156,3% omhoog naar ¤ 92,-. Eenpersoonshuishoudens in Maasgouw/Thorn moeten ¤ 169,- gaan betalen, een stijging van 101,2%. Ook in het nabijgelegen Maasgouw/Heel zijn eenpersoonshuishoudens de dupe met een stijging van 79,9% (ook ¤ 169,-). Het landelijke gemiddelde rioolrecht ligt voor eenpersoonshuishoudens op ¤ 159,-.
OZB
In Leiderdorp stijgt de OZB het hardst. Betaalden eigenwoningbezitters daar in 2008 nog gemiddeld ¤ 239,-, in 2009 wordt dat ¤ 342,-, een stijging van 42,7%. In Drimmelen stijgt de OZB met 22,2% naar een gemiddelde van
¤ 217,-. In Dongeradeel gaan eigenwoningbezitters gemiddeld ¤ 175,- betalen, een stijging van 20,4%. Het landelijk gemiddelde is ¤ 225,-, een stijging van 4,0%.
Ophalen afvalstoffen niet veel duurder
De afvalstoffenheffing voor meerpersoonshuishoudens stijgt landelijk gemiddeld met slechts 0,1% naar ¤ 256,-. Toch zijn er plaatselijk flinke stijgingen. Meerpersoonshuishoudens in Amsterdam-Oud Zuid gaan 27,8% meer betalen (¤ 319,-). Landelijk ligt de gemiddelde afvalstoffenheffing voor eenpersoonshuishoudens op ¤ 196,-.
Meer informatie
De top 5-ranglijsten in alle categorieën en de gegevens van alle onderzochte gemeenten en kaartjes per provincie staan op
Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 12 maart 2009