Inspectie voor de Gezondheidszorg


Regie en overzicht in zorgketen kankerpatiënten onvoldoende

Persbericht, 11 maart 2009

De zorg voor kankerpatiënten in Nederland is niet in alle ziekenhuizen optimaal. In deze zorg moeten medisch specialisten, ziekenhuisafdelingen en radiotherapeutische centra intensief met elkaar samenwerken om optimale resultaten te behalen.

Ondanks de positieve inzet van de professionals is er op veel plaatsen geen sprake van behandeling van de kankerpatiënt door een team met één regisseur die overzicht heeft over de hele behandeling. Er is dan onvoldoende onderling overleg, gebrekkige of ontbrekende informatieoverdracht en geen eenduidige communicatie met de patiënt. Hierdoor is de kwaliteit en veiligheid van de zorg voor de patiënt niet gegarandeerd. Dit staat in het rapport 'Zorgketen voor kankerpatiënten moet verbeteren' dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vandaag publiceert.

In dit onderzoek is gekeken naar de zorg voor patiënten met borst-, prostaat-, en longkanker en patiënten die ook radiotherapeutische zorg ontvingen. De zorg voor deze patiënten kent veel overdrachtsmomenten. De IGZ vindt dat medisch specialisten zich ervan bewust moeten zijn dat zij maar één schakel vormen in de totale behandeling. De uitkomsten van de zorg zijn afhankelijk van de onderlinge samenwerking, overleg, informatieoverdracht, en coördinatie van zorg tussen professionals.Toch zijn deze professionals zich nog te weinig bewust van deze verantwoordelijkheid. De zorg voor kankerpatiënten is verbrokkeld . Dit bedreigt de kwaliteit van de zorg.

In dit onderzoek is ook gekeken naar de zorg in de radiotherapeutische centra die de laatste jaren een inhaalslag hebben geleverd. De IGZ heeft daardoor geen wachtlijsten meer gezien. De radiotherapeutische afdelingen zelf hebben een goed kwaliteitsysteem. De kwaliteit van de gehele oncologische zorgketen bepaalt echter de uiteindelijke uitkomst voor de patiënt.

Brancheorganisaties en wetenschappelijke verenigingen erkennen deze problematiek. Inmiddels heeft het Nationaal Platform Kankerbestrijding een landelijk actieplan gemaakt. De KNMG werkt momenteel aan een landelijke richtlijn voor verantwoordelijkheidsverdeling bij samenwerking in de zorg. Zowel zorgaanbieders als de IGZ vinden dat er in de zorg voor elke kankerpatiënt één persoon moet zijn die als regisseur het overzicht heeft over het gehele behandelingstraject. De patiënt moet in elke fase van zijn behandeling één persoon kunnen aanspreken. Wie dat is moet in het patiëntendossier vermeld staan. Per patiënt moet er één actueel behandelplan zijn. Alle aspecten van de behandeling moeten terug te vinden zijn in één enkel patiëntendossier.

De Integrale Kanker Centra kunnen volgens de IGZ beter dan ze nu doen een stimulerende en sturende rol vervullen bij de professionalisering van oncologiebesprekingen in de ziekenhuizen. De resultaten van de kankerregistratie moeten geschikter gemaakt worden voor ondersteuning van het interne kwaliteitsbeleid in de ziekenhuizen.

De IGZ vraagt de ziekenhuizen, de universitaire medische centra en zelfstandige radiotherapeutische centra om vóór 1 juli 2009 een plan van aanpak op te stellen ter verbetering van de oncologische ketenzorg. De IGZ zal de voortgang bij de instellingen nauwgezet volgen. Uiterlijk 1 januari 2010 dienen de instellingen het plan van aanpak te hebben geïmplementeerd. Na deze datum zal de IGZ de instellingen hierop steekproefsgewijs toetsen.

Ga hier naar het rapport: Zorgketen kankerpatiënten moet verbeteren