Openbaar Ministerie


* >Politici in Haagse regio meer bedreigd

Politici in Haagse regio meer bedreigd

12 maart 2009 - Arrondissementsparket Den Haag

Het Team Bedreigde Politici (TBP) kreeg in 2008 in totaal 424 meldingen van bedreigingen binnen. In 292 gevallen ging het om meldingen van bedreiging tegen Tweede Kamerlid Geert Wilders.

Niet alle meldingen van bedreigingen die bij het TBP binnenkomen vallen onder bedreiging met een misdrijf. In 120 van de 424 meldingen bleek dat er geen sprake was van een strafbare bedreiging. De andere 304 aangiftes zijn door het OM wel aangemerkt als strafbare bedreigingen.

Politici die in de regio Haaglanden werkzaam zijn en die een bedreiging ontvangen, maken hiervan melding bij het Team Bedreigde Politici van politiekorps Haaglanden. Dit team neemt alle aangiftes op en bekijkt in overleg met het OM in Den Haag of er ook daadwerkelijk sprake is van een strafbare bedreiging. Politicus Geert Wilders werd in 2008 het meeste bedreigd.

Veruit de meeste bedreigingen tegen politici worden per e-mail verstuurd of anoniem op internet geplaatst. Op internet worden bedreigingen ook geuit in raps of filmpjes. Daarnaast wordt aangifte gedaan van dreigbrieven en telefonische bedreigingen.

Alle aangiften van bedreigde politici worden bij het TBP opgenomen en volgens een vaste procedure behandeld. Naast ministers, staatssecretarissen en leden van de Eerste en Tweede Kamer, zijn ook aangiften opgenomen van burgemeesters, wethouders en gemeenteraadsleden.

Van de 304 aangiften in 2008 zijn er 170 overgedragen aan andere politiekorpsen voor verder onderzoek in die regio. De overige 134 worden allemaal door het Openbaar Ministerie in Den Haag afgehandeld. De verdachten moeten zich op zogenaamde themazittingen bij de politierechter verantwoorden. Binnen het OM in Den Haag zijn één officier van justitie en één parket-secretaris hiermee belast.

Van de bedreigingen per e-mail kan na digitaal onderzoek veelal worden getraceerd vanaf welke locaties ze zijn verstuurd. Maar daarmee is niet altijd duidelijk wie de e-mail heeft verstuurd. Er zijn veel jongeren die de bedreigingen uiten. Uit verschillende politieonderzoeken in 2008 bleek dat jongeren op een computer op school dreigmailtjes verstuurden.