VVD


12-3-2009

VVD'er Jan Mulder teleurgesteld over zuivelbeleid

Het besluit van de Europese Commissie om de technische aanpassing van de vetcorrectie pas in te voeren per 1 april 2009, is teleurstellend voor VVD-Europarlementariër Jan Mulder. Als reactie daarop heeft Mulder vandaag schriftelijke vragen aan de Commissie gesteld.

Mulder: 'Ook dit jaar stevent Nederland af op een overschrijding van zijn melkquotum. Dit terwijl de huidige Europese productie ten opzichte van het vorige jaar lijkt te dalen. Het Europese melkquotum werd een jaar eerder ook al niet vol gemolken. Nederlandse boeren moesten toen echter wel voor 40 miljoen euro superheffing betalen. Het is niet uit te leggen dat Nederland miljoenen euro´s superheffing moet betalen, terwijl de gezamenlijke Europese melkproductie daalt'

De Europese landbouwministers hebben in november 2008 hun goedkeuring gegeven aan een technische aanpassing van de vetcorrectie, om zodoende het melkquotum verder te verruimen. De Europese Commissie kreeg het mandaat om te bepalen hoe en wanneer deze aanpassing doorgevoerd moest worden. Mulder: 'Het is zonde dat de Commissie deze aanpassing niet al heeft laten gelden voor dit melkquotumjaar. Het melkquotumjaar is bijna afgelopen en de Commissie kan duidelijk zien dat het Europese melkquotum lang niet vol gemolken gaat worden. En toch moeten sommige Nederlandse boeren hun melk weg laten lopen'

Jan Mulder gelooft niet dat met het melkquotumsysteem de melkprijs te reguleren is. Hij is dan ook voor een verdere uitbreiding van het melkquotum. Afgelopen november werd zijn voorstel voor een Europese verevening door het Europees Parlement aangenomen, maar dit werd vervolgens door de Landbouwministers afgewezen. Mulder: 'De melkprijs is op dit moment laag, maar dat heeft niks te maken met de 2,5% melkquotumverruiming vanaf april 2008. Na de verruiming is de Europese melkproductie juist gaan dalen. Het enige resultaat van het quotumsysteem is in mijn ogen een hogere kostprijs voor vooral de Nederlandse boeren. Bij de huidige melkprijzen is dat funest voor het bedrijfsresultaat'

U vindt de tekst van de schriftelijke vragen onder dit persbericht.


---

Schriftelijke vragen van Jan Mulder aan de Europese Commissie

Volgens cijfers van de Commissie^1 is er in de periode van 1 april 2008 tot 1 januari 2009 in de EU-27 lidstaten gezamenlijk 99.578 miljoen ton melk geproduceerd. Dat is 0,4% minder dan in dezelfde periode van het vorige melkquotumjaar. In het melkquotumjaar 2007/2008 is het Europese melkquotum met maar liefst 1,58% onderschreden. Daar staat tegenover dat het Nederlandse melkquotum in datzelfde melkquotumjaar met 1,3% is overschreden, waarvoor in totaal ongeveer 40 miljoen euro superheffing betaald moest worden. De recente cijfers van de Commissie geven nu aan dat in de periode van 1 april 2008 tot 1 januari 2009 in Nederland 1,7% meer melk geproduceerd is, dan in dezelfde periode één jaar eerder.


1. Is Commissie van mening dat ondanks de quotumuitbreiding van 2,5% per 1 april 2008, Nederland dit jaar wederom afstevent op een overschrijding van zijn melkquotum en dat boeren hierdoor superheffing zullen moeten betalen? Welke andere lidstaten stevenen eveneens af op een overschrijding van hun melkquotum?


2. Is de Commissie zich bewust van het feit dat de huidige lage melkprijzen ver onder de superheffing van 27,83 euro per 100 kg melk liggen?


3. Is de Commissie zich ervan bewust dat sommige boeren op dit moment hun melk weg laten lopen, omdat ze bij levering aan de fabriek geld toe moeten leggen? Wat is de impact daarvan op de beeldvorming van de maatschappij ten aanzien van de melkveehouderij?


4. Kan de Commissie uitleggen waarom lidstaten die hun nationale melkquotum overschrijden, superheffing moeten betalen terwijl de Europese melkproductie daalt en het EU-27 melkquotum ruim onderschreden wordt?


5. Waarom biedt de Commissie lidstaten niet de mogelijkheid om de technische aanpassing van de vetcorrectie, zoals die door de Landbouwraad van november 2008 is overeengekomen, al voor het melkquotumjaar 2008/2009 in te voeren?


1 Zie Europese Commissie website http://circa.europa.eu/