Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Maart

Wijkbezoek Rotterdam Oud Zuid en Vreewijk: 'Samen de schouders eronder'

12-03-2009

Minister Van der Laan bezocht op 11 maart de aandachtswijken Vreewijk en Oud Zuid in Rotterdam. In de wijk Vreewijk liet de minister zich informeren over het overleg tussen de bewonersorganisatie BOV en de woningbouwcorporatie Com.Wonen. Hierna vertrok hij naar de deelgemeente Charlois (onderdeel van de wijk Oud Zuid) waar hij een bezoek bracht aan Stichting B.a.d. en het Transfer Informatie Punt (TIP), beiden totaal verschillende initiatieven met hetzelfde doel: de wijk veiliger en beter maken.

In Vreewijk werd in Buurtcentrum de Brink gepraat over het conflict tussen de bewoners en de corporatie Com.Wonen. Het conflict was ontstaan toen de corporatie, eigenaar van bijna alle woningen in Vreewijk, van plan was een groot deel van de woningen in de wijk te slopen omdat renovatie niet rendabel zou zijn. De bewoners, onder andere georganiseerd in de Bewoners Organisatie Vreewijk (BOV) kwamen hiertegen in verzet. Het leidde ertoe dat BOV en Com.wonen niet meer door een deur konden en alle planvorming voor de wijk op de lange baan werd geschoven. De laatste tijd echter is de communicatie verbeterd.

Liefhebbers van Vreewijk
De minister opereerde als mediator. Hij bood een luisterend oor aan de bewoners en liet zich vervolgens rondleiden in de buurt door de corporatie. 'Een deel van de spanning wordt veroorzaakt door het feit dat we hier met echte liefhebbers van Vreewijk te maken hebben', aldus de minister. Volgens de minister was het nu zaak te kijken hoe op zakelijk niveau verder te gaan met elkaar. 'Jullie zijn in een zaal, bijna aan een tafel, ik ben hier helemaal niet pessimistisch over.'

Na Vreewijk was het de beurt aan de deelgemeente Oud Charlois. De minister werd ontvangen door Stichting B.a.d., een samenwerkingsverband van kunstenaars, en corporatie Vestia. Zij werken nauw samen om de buurt te verbeteren. 'Kunstenaars zoeken juist het publieke domein op waar ze wonen en dragen bij aan de buurt', aldus Vestia. Voorbeelden hiervan waren dan ook overal in de buurt te zien. Zo hebben de kunstenaars de voorgevel van het pand, wat een populaire plek voor jongeren was, nagebouwd en verplaatst naar een centraal punt. 'De jongeren waren hier eerder dan wij en hebben recht op hun plek.' Ook bij het bouwen van een afscheidingsmuurtje is geprobeerd het zo buurtvriendelijk mogelijk te houden. Het muurtje in de vorm van een tuinhuisje vormt een vrolijke aanblik in de buurt. Twee voorbeelden van projecten van Stichting B.a.d. die al 18 jaar een bijdrage leveren aan de buurt. 'Hier word ik vrolijk van', aldus de minister.

TIP
Het wijkbezoek aan Oud Charlois werd afgesloten met een bezoek aan het Transfer Informatie Punt (TIP) in Charlois. TIP heeft tot doel om regie op een sluitende aanpak op risico- en probleemjongeren mogelijk te maken. Risicosignalen van jongeren van 0 tot 24 jaar in de omgeving komen binnen en samen met alle belanghebbenden wordt gezamenlijk aan een oplossing gewerkt. Deze aanpak werkt. Een groepje lokale hangjongeren verklaarde laatst 'wij geven het op!' verklaarde Emile Goyvaerts van TIP.

Zie ook:

* Fotoreportage wijkbezoek Rotterdam Oud Zuid en Vreewijk

Wijkbezoek Rotterdam