Pluim GHOR na tramongeval Vierambachtstraat

12/03/2009 12:12

Maasstad Ziekenhuis

De Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en rampen Rijnmond (GHOR) heeft de medewerkers van het Maasstad Ziekenhuis gisteren een compliment gegeven voor de snelheid waarmee SEH, Observatorium, Chirugie, IC en OK klaar waren voor de opvang van een groot aantal slachtoffers van het tramongeval in de Vierambachtstraat in Rotterdam-West.

Door het ongeval, waarbij tientallen mensen gewond raakten, heeft het Maasstad Ziekenhuis zich voor de tweede keer in twee weken tijd gerealiseerd hoe belangrijk een goede crisiscoördinatie is. Stond twee weken geleden na de vliegtuigcrash op Schiphol het crisisbeleidsteam op scherp, gisteren moesten alle betrokken afdelingen echt aan de slag.

In totaal werden eenentwintig gewonden vanaf de plaats van het ongeval in de Vierambachtstraat naar de SEH van locatie Zuider gebracht. Twintig zogeheten T3-slachtoffers, mensen die nog konden lopen, maar die wel een medische behandeling zoals hechtingen nodig hadden, en één T2-slachtoffer met nekletsel.

Op de SEH van Zuider belandden zoals gezegd eenentwintig gewonden van de in totaal zevenendertig mensen die in een ziekenhuis belandden. Dat is verhoudingsgewijs veel. Het Ikazia Ziekenhuis nam er drie op, Erasmus MC, inclusief Sophia Kinderziekenhuis, kreeg er vier. Het Vlietland Ziekenhuis in Vlaardingen nam er eveneens vier op, het Sint Franciscus Gasthuis vijf. In totaal moesten drie patiënten, onder wie een kind, ter observatie worden opgenomen. De slachtoffers die in het Maasstad werden behandeld, mochten allemaal gisteren naar huis.

Omdat het calamiteitenplan in werking werd gezet, en aanvankelijk door de Gemeenschappelijke Meldkamer was meegedeeld dat er twintig middelzwaar en vijf zwaar gewonden zouden komen, stonden de afdelingen SEH, Observatorium, Chirurgie, Intensive Care en het Operatiekamercomplex in een mum van tijd in de startblokken.

Dat leverde het ziekenhuis een compliment op van de Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en rampen Rijnmond (GHOR). De organisatie was in zeer korte tijd goed ingesteld op de opvang van een groot aantal slachtoffers.

Helemaal vlekkeloos verliep de coördinatie van het ongeval overigens niet. Op een gegeven moment stond een heel traumateam paraat op het helikopterdek om een slachtoffer op te vangen dat met de traumaheli zou worden aangevoerd. Maar de heli bleek geen patiënt bij zich te hebben. De GHOR zoekt uit hoe dit kon gebeuren.