FHG Bank

Persbericht FGH Vastgoedbericht 2009

PERSBERICHT - FGH Vastgoedbericht 2009: âMet het oog op de stenenâ Waarde van de stenen wordt weer van doorslaggevende betekenis

In de jaren van grote voorspoed is de onderliggende waarde van de stenen nogal eens uit het oog verloren. We gaan weer terug naar de stenen en risico krijgt weer een prijs. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit het FGH Vastgoedbericht 2009. Dit jaarlijkse marktrapport biedt een compleet overzicht van de trends en ontwikkelingen in de commercieelvastgoedmarkt en de visie van FGH Bank hierop. Op dinsdag 10 maart nam De heer mr. A. Wolfsen, burgemeester van Utrecht, het eerste exemplaar in ontvangst.

De enorme toename van het investeringsvolume de afgelopen jaren, werd vooral weerspiegeld door de omvang van de transacties en de onderliggende vastgoedportefeuilles. Deals van meer dan een miljard euro waren geen uitzondering, ook niet voor Nederlandse vastgoedportefeuilles. Aan deze trend is voorlopig een einde gekomen. Dat wil zeggen: alleen portefeuilles die zich puur op basis van de kwaliteit van het vastgoed als voldoende laten kwalificeren, zijn onder de huidige marktomstandigheden nog verhandelbaar.

De recente marktontwikkelingen maken één aspect nog eens glashelder: risico krijgt weer een prijs. Investeringen in vastgoed zullen veel kritischer langs de lat worden gelegd; door beleggers, door ontwikkelaars en, niet in de laatste plaats, door financiers. De lucht verdwijnt daarmee uit de markt en snelle winst uit transacties met een hoog speculatief karakter is er voorlopig niet bij. Daarmee keert de vastgoedmarkt terug naar de basis, het lange termijnevenwicht.

In de ban van de crisis
De Nederlandse vastgoedmarkt ondervindt onmiskenbaar de nadelige gevolgen van de kredietcrisis. De waarde van commercieel vastgoed daalt, de financiering van nieuwe projecten is problematischer geworden, en bovendien merkt de ontwikkelingssector dat de afzet van nieuwbouw lastiger wordt. Het investeringsvolume in Nederlands vastgoed is vorig jaar fors gedaald. Ook het aantal transacties nam in 2008 duidelijk af. Dat komt ten eerste door de forse afname van de beschikbaarheid van financieringskapitaal. Daardoor zijn beleggingen met vreemd vermogen een stuk lastiger geworden. Bovendien hebben diverse buitenlandse vastgoedfinanciers de Nederlandse markt weer verlaten. Dit heeft geleid tot een verdere afname van het beschikbare kapitaal. In de tweede plaats zijn de private equity fondsen en hedge fondsen sinds vorig jaar nauwelijks meer actief op de vastgoedmarkt. Herstel van deze specifieke markten is volgens FGH Bank, zeker op korte termijn, een illusie.

Dempend effect op vastgoedprijzen zorgt voor stabiliteit In vergelijking met de koersverliezen op de aandelenmarkten maakt het vastgoed echter een âzachte landingâ. Eens temeer een bewijs dat vastgoed als langetermijninvestering opgenomen hoort te zijn in een breed samengestelde beleggingsportefeuille.

Ondanks de groeivertraging blijven de Nederlandse vastgoedprijzen in internationaal perspectief nog redelijk waardevast. De excessen, zowel in tijden van economische voor- als tegenspoed, worden in de Nederlandse situatie klaarblijkelijk gedempt. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat niet alleen de huurprijzen maar ook de aanvangsrendementen zich minder extreem hebben ontwikkeld dan in veel andere (grotere) landen. Bovendien is de markt doorzichtig; zowel uit oogpunt van transacties als wat betreft de regelgeving.

Directievoorzitter Peter Keur: âDe markt bevindt zich weliswaar in een dal, maar er is ook ruimte om daar weer uit te komen. Dit vraagt betrokkenheid van alle partijen, en de bereidheid zich te committeren aan één gemeenschappelijk doel: het waarborgen van de continuïteit van de vastgoedmarkt. Daar zal ook FGH Bank de komende periode op gefocust zijn. Hoe komen we de moeilijke tijden door met elkaar.â

FGH Bank
FGH Bank, onderdeel van Rabo Vastgoedgroep, is gespecialiseerd in het financieren van commercieel vastgoed. Vanwege deze specialisatie beschikt de bank over veel deskundigheid. De klantenkring bestaat voornamelijk uit projectontwikkelaars en professionele vastgoedbeleggers. Met het hoofdkantoor in Utrecht en vestigingen in de belangrijke vastgoedregioâs, is FGH Bank landelijk vertegenwoordigd en is er een sterke binding met lokale markten. De vastgoedbank heeft tevens een vestiging in Frankfurt.

---

Vragen over het FGH Vastgoedbericht?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Minke Jonker op telefoonummer (030) 23 23 288.

Voor een samenvatting van het rapport klik hier

Om een exemplaar van het FGH Vastgoedbericht 2009 te bestellen klik hier

FGH Bank is onderdeel van Rabobank Groep