© 2009 ECORYS Nederland BV
ECORYS stelt investeringsbod op middelgrote gemeenten in Nederland

ECORYS heeft in opdracht van de G27 en enkele aangesloten gemeenten een groot aantal voorstellen opgesteld die een bijdrage kunnen leveren aan de bestrijding van de economische recessie. De G27 en de aangesloten gemeenten Zoetermeer, Delft, Hilversum, Ede en Apeldoorn hebben dit omvangrijke stedelijk-investeringsbod vrijdag 6 maart jl. aangeboden aan minister Eberhard van der Laan van Wonen Wijken en Integratie. In de notitie getiteld `Kredietcrisis en Stedelijke investeringsopgave 2010-2020 G27+' doen de gemeenten een groot aantal voorstellen om de investeringsstroom in stedelijke vernieuwing, woningbouw en infrastructuur overeind te houden en te versnellen.

Ruim 350.000 arbeidsjaren in 10 jaar
In totaal gaat het om de realisatie van stedelijke investeringsprojecten voor een bedrag van 39 miljard euro in 2010-2020 en 19,5 miljard euro voor de periode 2010-2015. Van het Rijk wordt een bijdrage gevraagd van 488 miljoen euro per jaar. Het investeringsbod levert in tien jaar 353.000 arbeidsjaren op.

Bijdragen Rijk, provincies, corporaties en banken Naast investeringen door de steden zelf wordt nadrukkelijk gekeken naar het Rijk, de provincies, de woningcorporaties en de banken. Een belangrijk element in het Investeringsbod is een pleidooi om het Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV) na 2010 niet te verlagen, maar dit minimaal op hetzelfde niveau te houden of zelfs te verhogen. Dit geldt ook voor de fondsen uit het Meerjarenprogramma. Infrastructuur, Ruimte en Transport (MIRT), het Fonds Economische Structuurversterking (FES), de locatiegebonden subsidies en het WoonInvesteringsFonds (WIF). Dit WIF richt zich op overname van bestaande, verhuurde woningen en kan corporaties daarmee voorzien van nieuwe investeringsmiddelen.

Investeringen naar voren halen en ruimtelijke projecten uitwerken De G27 pleiten over de hele linie voor het naar voren halen van investeringen en het 'panklaar' maken van ruimtelijke projecten. Nadrukkelijk wordt ook gekeken naar de provincies als het gaat om het vrijmaken van investeringsbudgetten. Veel provincies hebben immers recentelijk de beschikking gekregen over aanzienlijke bedragen uit de verkoop van nutsaandelen. De zorg voor platteland, natuur en water zijn bij de provincies in goede handen, maar het is in de steden waar het grootste deel van hun bevolking woont. Daar zijn dus ook krachtige impulsen nodig, vinden de G27.

Woningvoorraad
De steden pleiten er tevens voor dat corporaties fiscale maatregelen nemen om de stedelijke vernieuwing en woningbouw op gang te houden. Voor specifieke projecten zou de vennootschapsbelasting en/of de BTW kunnen worden afgeschaft, verlaagd of uitgesteld. Daarnaast is de komende jaren is een grootschalige particuliere woningverbetering nodig. Deze kan perfect worden gecombineerd met een investering in duurzaamheid. Hierdoor neemt de CO2-uitstoot af, wordt bespaard op delf- en grondstoffen en neemt het wooncomfort toe. Concreet pleiten de G27 voor maatregelen waarmee dit soort investeringen eerder binnen het bereik van particulieren komen. Te denken valt aan inkomensafhankelijke subsidies, het aftrekbaar maken van groot onderhoud in combinatie met het energiezuinig maken van de woning en verlaging van de BTW in dit soort gevallen.

Kredietverlening
Volgens de G27 heeft de financiële sector een bijzondere verantwoordelijkheid omdat deze sector als geen ander de kredietverlening weer op gang kan helpen. De steden constateren dat over de hele linie te weinig krediet wordt verstrekt, zodat broodnodige investeringen uitblijven, ook bij in feite gezonde bedrijven en organisaties, en bij kredietwaardige consumenten en hypotheekvragers uit het MKB.
Naar de smaak van de G27 zou het Rijk de banken moeten vragen om de kredietverlening te hervatten tegen 'normale' condities. Men beschouwt dit als een redelijke tegenprestatie in verhouding tot de omvangrijke steun die de overheid in de sector heeft gestoken.

Garantiefonds
Om de kredietverlening verder te stimuleren pleiten de G27 voor een nationaal 'particulier garantiefonds' voor huiseigenaren. Dit zou garant kunnen staan voor het bedrag dat de hypotheekvrager tekort komt, nu de banken strenger worden. Het garantiefonds zou het gat kunnen vullen tussen de (te krappe) hypotheekofferte en de feitelijke betaalcapaciteit. "Als alle partijen bijdragen in het Fonds kan met relatief weinig middelen één van de belangrijkste huidige problemen worden opgelost," stellen de G27. Het Rijk zou de banken die voor vele miljarden overeind zijn gehouden, kunnen verplichten aan dit Fonds mee te werken.

Inkoopfonds
Een tweede idee is een 'inkoopfonds' waaraan kopers hun achtergelaten huizen kunnen verkopen tegen een gegarandeerde minimumwaarde. Brengt het huis bij een latere verkoop meer op, dan kan de winst worden verdeeld tussen verkoper en fonds. De huiseigenaar blijft zo niet zitten met dubbele woonlasten en de doorstroming in de woningmarkt stagneert niet.