Partij voor de Vrijheid (PVV)

Inbreng - Klink moet motie tegen fusie verzekeraar en ziekenhuis uitvoeren
donderdag 12 maart 2009
Inbreng Fleur Agema tijdens het spoeddebat over de fusie tussen zorgverzekeraar DSW en het Vlietland ziekenhuis.

Voorzitter,

Deze regering is niet in staat om tijdig en adequaat te handelen wanneer we zoals nu naderend onheil van mijlenver zien aankomen en loopt daardoor dikwijls achter de problemen aan. Dat, voorzitter, is vele malen zorgwekkender dan stevig taalgebruik in dit huis. Het is daarbij ergerlijk dat de regering alweer een breed ondersteunde motie van de Kamer naast zich neerlegt.

Vijf jaar geleden is de overheid de weg ingeslagen naar de marktwerking in de zorg. Het doel was: goedkopere zorg, betere kwaliteit en meer keuzevrijheid. Maar gemeenschappelijke afspraken van verzekeraars kunnen ervoor zorgen dat de ruimte voor de markt weer wordt ingeperkt.

Minister Klink is niet van plan de overname van het Vlietland Ziekenhuis door een coöperatie met zorgverzekeraar DSW tegen te houden. Hij schrijft dat DSW hierdoor kan investeren in de kwaliteit van zorg en de continuïteit van zorg kan verbeteren. Maar in het kader van `doelmatigheid' kan DWS dan toch ook zorg afknijpen want dat kost hen dan minder? Of zal DSW bijvoorbeeld meewerken aan de bouw van een nieuw concurrerend ziekenhuis in de buurt? Kan de minister voorkomen dat in plaats van de beste zorg vooral de eigen zorg wordt ingekocht?

Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wijst ons erop dat het bij de vervanging van de Ziekenfondswet voor de Zorgverzekeringswet een duidelijke keuze was om de mogelijkheden voor eigen instellingen voor zorgverzekeraars toe te laten nemen. Zij wijzen hier op artikel 42 van de Zvw. Hoe kijkt de minister daar nu tegen aan? Verder schrijven zij dat als participatie van een zorgverzekeraar in een instelling al heeft geleid tot een beperking van de toegankelijkheid van verzekerden dat de toezichthouders (Nma) dan beschikken over voldoende instrumenten om dit te verhinderen. Maar, voorzitter, het zijn juist dit soort "als-dan" redeneringen die ervoor zorgen dat de regering te laat reageert en pas handelt nadat een drama zich al heeft voltrokken.

Tenslotte nog enkele vragen over de voorliggende casus.

Wanneer de voorgenomen alliantie voor het Vlietland ziekenhuis vooral een manier is om uit de financiële problemen te komen zijn alle andere mogelijkheden dan al voldoende onderzocht? Zo ja, welke?

Graag een reactie van de minister op de gekozen constructie van DSW. Ik citeer bestuursvoorzitter Chris Oomen: "Formeel wordt niet DWS mede-eigenaar van de cooperatie, maar Phoenix, een stichting die boven DSW hangt. Die stichting heeft ten doel om geld te besteden aan zorgprojecten en gebruikt daarvoor geen premiegeld, maar de winst uit andere activiteiten van DWS."

Klopt het dat er nooit bezwaar is gemaakt tegen het belang van deze zelfde Phoenix in 18 apotheken, 15 gezondheidscentra en een polikliniek in de regio? Zo ja waarom?