Ingezonden persbericht
Persbericht
Rotterdam, 9 Maart 2009
'The global war on drugs' - Tien mislukte jaren
Op 11 en 12 maart 2009 vindt er in Wenen een bijeenkomst van de UN General Assembly Special Session on Drugs (UNGASS) plaats. Ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders gaan zich buigen over de resultaten van de drugsbestrijdingpogingen sinds 1998 en zullen nieuwe plannen maken voor het komende decennium.
Achtergrond
In 1998 kwam in New York de UNGASS bij elkaar om afspraken te maken over het toekomstige wereldwijde drugsbeleid. Met de slogan "A drugfree world: we can do it" stelde zij zichzelf ten doel om binnen tien jaar een significante afname van de vraag en het aanbod van drugs te bewerkstelligen. Deze doelstelling is nu, tien jaar later, een utopie gebleken. Zo is de cocaïneproductie, ondanks massale campagnes tegen cocaïneboeren, met 20 procent gestegen en is de opiumproductie de afgelopen tien jaar zelfs met 120 procent gestegen. Daarnaast is de omvang van het gebruik van illegale drugs in de meeste landen toegenomen.
We betalen een hoge prijs voor dit drugbestrijdingbeleid. HCLU roept op tot hervormingen.
- Miljoenen mensen zitten in gevangenissen opgesloten vanwege het bezit van drugs. Overheden zouden druggebruik moeten decriminaliseren.
- Veel landen staan doodvonnissen toe voor druggerelateerde delicten. Dit is in strijd met de mensenrechten. Overheden zouden de doodstraf hiervoor moeten afschaffen.
- De drugbestrijding leidt tot humanitaire crisissen. Gewassen worden vernietigd zonder een alternatief te bieden aan arme boeren. De chemische bestrijdingsmiddelen tasten de landbouwgebieden en het milieu aan. Overheden zouden cultureel erfgoed voor inheemse volken moeten respecteren en zorgen voor betere levensomstandigheden voor boeren.
- Door de 'Global Drug War' zijn er miljoenen mensen met onbehandelde chronische pijn. Overheden zouden pijnmedicatie moeten verschaffen.
- Duizenden mensen in de wereld worden gedwongen zich te laten behandelen. Overheden moeten stoppen om mensenrechten te misbruiken in de naam van 'behandeling'.
- HIV en Hepatitis C verspreidt zich onder injecterende gebruikers. Buiten Afrika is één op de drie nieuwe HIV infecties gerelateerd aan het gezamenlijk gebruik van injectienaalden, terwijl dit probleem bijvoorbeeld zeer eenvoudig kan worden voorkomen door schaalvergroting van spuitomruilprogramma´s, methadonprogramma's en injectieruimten door overheden.
Noot voor de redactie,
Ingezonden persbericht