Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 11 maart 2009
Amersfoort bereidt zich voor op versmalling AWBZ
Met de invoering van de zogeheten Pakketmaatregelen Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) per 1 januari jongstleden wordt het beroep dat mensen op deze regeling kunnen doen versmald. Amersfoort bereidt zich voor op de gevolgen van deze maatregelen. Zo is er in het gemeentelijk beleid over de Wet maatschappelijke ondersteuning extra aandacht voor mensen met een lichte zorgvraag die hun begeleiding verliezen. De eerste effecten voor de inwoners van Amersfoort worden vanaf 1 juli 2009 verwacht, omdat er eerst een gewenningsperiode geldt.
Het rijk hoopt de AWBZ terug te brengen tot een wet die bedoeld is om langdurige en onverzekerbare zorg te vergoeden. Mensen die een matige tot zware zorgvraag hebben die niet door de ziektekostenverzekeraar vergoed wordt, kunnen door zich te laten indiceren gebruik maken van zorg die vergoed wordt met AWBZ-middelen. Mensen met een lichte zorgvraag verliezen hun begeleiding. Cliënten die in 2009 na herindicatie hun recht op begeleiding verliezen krijgen een gewenningsperiode van maximaal een half jaar. Dit biedt hen de gelegenheid te zoeken naar alternatieve ondersteuning.
Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO)
'Een deel van de klanten die straks geen of minder beroep kunnen doen op de AWBZ maken ook deel uit van klantgroepen die wij in het kader van ons WMO-beleid ondersteuning willen bieden', aldus wethouder Hans van Daalen. 'Het gaat hierbij om ouderen met lichte dementieverschijnselen, volwassenen met lichte zintuiglijke of lichamelijke beperkingen en jongeren en jongvolwassenen met lichte gedragsproblemen. De komende jaren besteden we extra aandacht aan deze mensen en gaan we diverse voorzieningen en activiteiten versterken of ontwikkelen.'
Tijdelijke ondersteuning door MEE
Voor wie begeleiding verliest bestaat de mogelijkheid van tijdelijke ondersteuning door MEE Utrecht, Gooi- en Vechtstreek. MEE verkent samen met de cliënt de nieuwe situatie en onderzoekt hoe de cliënt zijn zelfstandigheid kan behouden. Zij kunnen hier het netwerk van familie en vrienden in betrekken. Mocht dit netwerk te beperkt zijn, dan zoekt MEE samen met de cliënt naar alternatieven in de vorm van mantelzorg, activiteiten of een mogelijk collectief aanbod van ondersteuning. Dit kan aanbod zijn dat de gemeente betaalt, een aanbod dat scholen organiseren of eventueel een aanbod dat via Bureau Jeugdzorg beschikbaar komt.
Psychosociale problematiek
Zorg die nodig is door psychosociale problematiek wordt niet meer vanuit de AWBZ bekostigd. De gemeente krijgt compensatie voor de maatschappelijke opvang, de vrouwenopvang en ontregelde gezinnen. Deze compensatie is volledig beschikbaar gesteld aan de betrokken instellingen die daarmee hun activiteiten voortzetten.
Noot voor de redactie,
Gemeente Amersfoort
Gemeente Amersfoort