Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
11 maart 2009
Raadsleden achten dualisme mislukt
Meer dan 65 procent van de raadsleden vindt de wijze waarop het dualisme in hun gemeente tot uitvoering is gebracht mislukt. Dat blijkt uit een enquête onder alle raadsleden die Gemeenteraad.nl de afgelopen week heeft uitgevoerd. De enquête is een aanvulling op de Staat van dualisering die de Tweede Kamer op 12 maart bespreekt. Daarin stelt de staatssecretaris voor om het dualisme dat sinds 2002 is ingevoerd te veranderen of sommige instrumenten nu al weer af te schaffen.
Het dualisme is in 2002 ingevoerd om de kloof tussen burger en politiek te verkleinen en het college en de raad eigen verantwoordelijkheden te geven. Uit de enquête die meer dan 1400 raadsleden hebben ingevuld blijkt dat slechts 22% vindt dat dualisme de kloof heeft verkleind. Ook geeft 65 procent van de respondenten aan niet tevreden te zijn over de huidige werking van het dualisme. Circa 30% ervaart het dualisme als meer werk dan voorheen.
Verplicht presidium
De staatssecretaris heeft vorig jaar de Staat van Dualisering laten uitvoeren en daar eind december een brief over gestuurd naar de Tweede Kamer die dat deze week bespreekt. Gemeenteraad.nl vindt het opvallend dat de staatssecretaris de raadsleden niet heeft betrokken bij haar onderzoek. Dit omdat juist zij de deelnemers zijn in het duale proces.
De staatsecretaris wil bijvoorbeeld het presidium wettelijk vastleggen. Gemeenteraad.nl is geen voorstander van het wettelijk verplicht stellen van het presidium. De uitkomsten van de enquête onderschijven dit. Waar circa 75% van de respondenten een burgemeester als voorzitter van het presidium heeft, is slechts 60% voorstander van een wettelijke plicht tot deze invulling. De respondenten kiezen hiermee voor de mogelijkheid van lokaal maatwerk. Het is dus helemaal niet nodig om dit instrument te institutionaliseren.
Gemeenteraad.nl en de raadsleden wijzen verder de aanbeveling af dat de burgemeester een wettelijke rol moet krijgen bij de coalitieonderhandelingen. Ook hierin geldt weer dat in de ene gemeente men de burgemeester een waardevolle aanvulling zal vinden om de coalitieonderhandelingen te trekken, maar dat in een andere gemeente juist de burgemeester geen geschikt figuur is om nauw betrokken te zijn. Daarnaast is Gemeenteraad.nl geen voorstander van het nu al afschaffen van de collegeonderzoeken (213a Gemeentewet). Deze onderzoeken zijn, net als de lokale rekenkamer, sinds 2002 een extra instrument voor de raad om zijn controlerende rol uit te oefenen. Dat nu al, na nog geen 7 jaar afschaffen omdat het niet zou werken, lijkt ons een te voorbarige conclusie.
Lokale democratie
De staatssecretaris wekt de indruk wel even vanuit 'Den Haag' te kunnen regelen hoe de lokale democratie ingevuld kan worden. Dat is een achterhaalde gedachte. Wie gelooft in de kracht van de lokale democratie, moet het lef hebben om die lokale democratie de invulling van de instrumenten zelf vorm te laten geven. Den Haag stelt de kaders, de invulling volgt lokaal. Alleen zo krijg je een op maat gesneden democratie, die in staat is de uitdagingen van het dualisme echt vorm te geven. Die in staat is de kloof tussen burger en bestuur te verkleinen, met een gemeenteraad die kaders durft te stellen en het college durft te controleren. Om het dualisme tot een succes te maken zijn er maatregelen nodig. Uitgangspunt van de staatssecretaris moet echter zijn dat er draagvlak is onder de lokale politici en bestuurders om ermee te werken. Immers, iedere vorm van staatsrechtelijke vernieuwing heeft alleen slagingskans wanneer de vernieuwing gedragen wordt door de basis die ermee moet werken.
De resultaten van de enquête zijn aangeboden aan de Tweede Kamerleden die hier op 12 maart over zullen vergaderen. Gemeenteraad.nl ondersteunt de griffie en de raad met detacheringen op de griffie, trainingen en adviestrajecten. Dit onderzoek is uitgevoerd door een aantal adviseurs van Gemeenteraad.nl.
/////////////////////////////////////////////////////////////////////einde bericht///////////////////////////////////////////////////////////////////////