NEN


Melamine in Oriëntaalse mix

dinsdag 10 maart 2009, 15:53

Afgelopen weekend heeft Albert Heijn consumenten gewaarschuwd om de Oriëntaalse mix van Euroshopper niet te eten. In een deel ervan blijkt een licht verhoogde concentratie melamine aanwezig te zijn.

In de mix zitten drie zoutjes, geproduceerd in China, waarvan het deeglaagje van de pinda is besmet. Het gaat hierbij om 3 tot 4 milligram melamine per kilogram product. Dat is 0,5 tot 1,5 milligram boven de wettelijke norm. Albert Heijn, die de bewuste partij gaat terughalen, geeft aan dat de kans dat consumenten ziek worden zeer klein is.

Dit incident is zeker niet de eerste recall in het kader van met melamine besmette voeding. De affaire kwam in 2007 aan het licht toen duizenden Chinese baby's ziek werden en een aantal baby's zelfs stierf na de consumptie van met melamine besmet melkpoeder.

Bij de controle van voedingsmiddelen op de aanwezigheid van melamine is een betrouwbare- en gestandaardiseerde analysemethode een onmisbaar element. Daarom is onder CEN/TC 275 - Food analysis - Horizontal methods in 2008 een nieuwe werkgroep gestart die o.a. gaat werken aan een norm met analysemethode voor melamine. Daarnaast zal deze nieuwe werkgroep zich richten op de analyse van een aantal zogenaamde procescontaminanten. Dit zijn schadelijke stoffen die in voeding terecht kunnen komen tijdens het productieproces. Voorbeelden zijn PAK in vis, vlees en voedingsvet, 3-MCPD in sojasaus en acrylamide in diverse gebakken producten als chips, patates frites en koekjes. Daarnaast zal de groep gaan werken aan methods voor bepaling van furaan, ethylcarbamaat en benzeen (in bijvoorbeeld wortelsap). Voor dit normalisatiewerk wordt contact onderhouden met de Europese Commissie.

Nederland leidt de CEN werkgroep (voorzitter en secretariaat). Het is voor Nederlandse belanghebbende partijen mogelijk om bij dit werk betrokken te worden.