Ministerie van Buitenlandse Zaken

11-03-2009 |

Kamerstuk: Beantwoording vragen van de leden Peters en Van Bommel over de zaak Al Mansouri in Iran

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Peters en Van Bommel over de zaak Al Mansouri in Iran. Deze vragen werden ingezonden op 19 februari 2009 met kenmerk 2080914160.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Drs. M.J.M. Verhagen

Antwoorden van de heer Verhagen, Minister van
Buitenlandse Zaken op vragen van de
leden Peters en Van Bommel GroenLinks en
SP) over de zaak Al Mansouri in
Iran.

Vraag 1

Bent u op de hoogte van het bericht dat de heer Al Mansouri veroordeeld is tot 30 jaar celstraf in Iran? 1) Kunt u dit bericht bevestigen?

Antwoord

Ja. De Iraanse autoriteiten hebben de veroordeling tot dertig jaar celstraf mondeling aan de Nederlandse ambassadeur in Iran bevestigd. Daarbij werd aangegeven dat de heer Al Mansouri tegen het vonnis in beroep kan gaan.

Vraag 2

Wat is uw oordeel over deze straf?

Vraag 3

Bent u van mening dat de heer Al Mansouri een eerlijk proces heeft gehad in Iran? Zo ja, waarop baseert u deze mening? Zo nee, waarom niet?

Antwoord

De Nederlandse regering constateert dat de doodstraf, waarvoor de familie van de heer Mansouri vreesde en waartegen de regering zich een principieel tegenstander heeft verklaard, niet is uitgesproken. Nederland beschikt echter (nog) niet over een schriftelijke versie van het vonnis. Zoals eerder aan uw Kamer gemeld, is een complicatie dat de heer Al Mansouri eveneens de Iraanse nationaliteit bezit. Iran staat om die reden geen consulaire bijstand van Nederland toe. Nederland is evenmin in de gelegenheid gesteld om rechtszittingen bij te wonen. Daarbij komt dat Nederland (nog) niet over een schriftelijke versie van het vonnis beschikt. De Nederlandse regering kan derhalve niet beoordelen of er sprake is geweest van een eerlijk proces en of de veroordeling op een rechtmatige wijze tot stand is gekomen.

Vraag 4

Bent u bereid er bij de Iraanse autoriteiten voor te pleiten dat Nederlands ambassadepersoneel zo snel mogelijk de heer Al Mansouri mag bezoeken om hem te spreken over zijn proces en zijn huidige situatie? Zo ja, welke stappen gaat u ondernemen? Zo nee, waarom niet?

Antwoord vraag 4

Ik bepleit bij elke gelegenheid dat de heer Al Mansouri door Nederlandse vertegenwoordigers kan worden bezocht. In november 2007 heeft een dergelijk bezoek daadwerkelijk plaatsgehad. Ook naar aanleiding van het recente bericht over het vonnis heeft de Nederlandse Ambassadeur te Teheran wederom verzocht de heer Al Mansouri te kunnen zien en spreken en om nadere informatie over de procesgang. De Nederlandse regering zal zich blijven inzetten om consulaire bijstand te bieden aan de heer Al Mansouri.


1) de Volkskrant, 18 februari 2009: '30 jaar cel voor mensenrechtenactivist'