KNMG

Verdeling verantwoordelijkheden en kwaliteit in het ziekenhuis

De KNMG organiseert met ingang van dit jaar regelmatig discussiebijeenkomsten over actuele onderwerpen in de gezondheidszorg. De eerste bijeenkomst vond plaats op 4 maart jl. en had als onderwerp: "Kwaliteit van zorg binnen ziekenhuizen: verantwoordelijkheidsverdeling tussen bestuur en zorgprofessionals".

Aan deze goedbezochte bijeenkomst werd deelgenomen door raden van bestuur en medische staven van ziekenhuizen en vertegenwoordigers van federatiepartners, Inspectie, NVZ, NPCF en enkele wetenschappelijke verenigingen. Het thema van de middag werd ingeleid door prof. mr Johan Legemaate (KNMG en Vrije Universiteit). Hij betoogde dat de huidige problemen over de verantwoordelijkheidsverdeling tussen bestuur en specialisten deels te wijten zijn aan de vrijblijvende manier waarop de afgelopen jaren is omgegaan met de Kwaliteitswet zorginstellingen. In dat kader sprak hij van "gemiste kansen". Van belang is, aldus Legemaate, dat de sector zelf nieuwe initiatieven ontplooit om de integrale kwaliteit van zorg te borgen. Legemaate signaleerde een afname van het publieke vertrouwen in het vermogen van de zorgsector om zelf de kwaliteit van zorg te garanderen. Vervolgens besprak prof. dr. Melvin Samsom (Raad van Bestuur UMC St Radboud) de lessen die zijn ziekenhuis heeft getrokken uit de crisis bij de hartchirurgie. De kern van deze crisis was naar zijn mening het ontbreken van het besef van een gezamenlijke verantwoordelijkheid bij zowel zorgprofessionals als bestuur. Inmiddels is de positie van de raad van bestuur versterkt: kortere lijnen en een systematischer en frequenter contact met de afdelingen. Er is een intern auditsysteem gerealiseerd, en ook een veel meer op leiderschap gebaseerd personeelsbeleid. Een centrale rol binnen het ziekenhuis wordt nu gespeeld door een onafhankelijk Instituut voor Waarborging van de Kwaliteit en Veiligheid. Als derde inleider benaderde dr. Harry van Hulsteijn (Voorzitter Raad WOK van de Orde) de problematiek vanuit de optiek van de medisch specialist. Van Hulsteijn legde sterk de nadruk op de professionele verantwoordelijkheid van de specialist en op versterking van het zelfreinigend vermogen van de beroepsgroep. De kwaliteitsvisitatie en de evaluatiegesprekken zijn hiervoor belangrijke instrumenten. In zijn visie valt of staat de kwaliteitsborging met een goed functionerende maatschap/vakgroep. Ook brak Van Hulsteijn een lans voor het ter beschikking stellen van de conclusies en aanbevelingen van kwaliteitsvisitaties aan de raad van bestuur, alsmede voor het regelmatig monitoren van die aanbevelingen.

In reactie op deze inleidingen volgde een geanimeerde discussie onder leiding van dr Lode Wigersma (KNMG). Door een aantal deelnemers werd eraan getwijfeld of het zelfreinigend vermogen van de maatschap/vakgroep toereikend is om de bestaande problemen rond de kwaliteitsborging te verhelpen. Brede steun was er voor de gedachte om de verantwoordelijkheidsverdeling tussen bestuur en specialisten te verhelderen en te expliciteren. Van de kant van de IGZ werd met name de vertrouwenskwestie benadrukt: de zorgsector zal met duidelijke initiatieven moeten komen om het publieke vertrouwen te behouden.

De door de inleiders gebruikte sheets zijn te vinden op www.knmgconsult.nl.

Voor meer informatie over KNMG Consult kunt u contact opnemen met dr. Lode Wigersma, l.wigersma@fed.knmg.nl of tel. 030 2823241.

Of het nu gaat om gezondheidsrecht, preventie, ethiek of organisatieadvies: KNMG Consult heeft de specialistische kennis in huis om uw vragen te beantwoorden.

Publicatie datum: 9-03-2009