De Nederlandse Bank

Kroniek van de kredietcrisis

Kroniek van de kredietcrisis (1) - 9 maart 2009

De kredietcrisis houdt de Nederlandse financiële sector al ruim anderhalf jaar in haar greep. De spanningen zijn sinds september 2008 acuut. DNB heeft in nauwe samenwerking met andere officiële instellingen bijgedragen aan een reeks maatregelen om de financiële sector te steunen.

De liquiditeitsverstrekking is verruimd, rentes zijn verlaagd, de depositogarantie is verhoogd, de middellange financiering van banken kan worden gegarandeerd, individuele financiële instellingen zijn geherkapitaliseerd en de risico's op een grote besmette portefeuille van een bank zijn afgedekt.
Op 26 maart verschijnt het DNB jaarverslag waarin uitgebreid op deze maatregelen wordt ingegaan. Onderstaand volgt een overzicht van recente ontwikkelingen.

De beursindex voor financiële ondernemingen

De wereldwijde beursindex voor financiële ondernemingen heeft sinds de jaarwisseling ruim een kwart aan waarde verloren. Dit is toe te schrijven aan verdere afschrijvingen, kostbare herkapitalisaties en zorg over toekomstige verliezen. De steunmaatregelen aan instellingen als AIG, Citigroup, RBS en UBS hebben inmiddels geleid tot grote overheidsparticipaties in het Amerikaanse, Britse en Zwitserse bankwezen. Hierbij hebben deze landen aangegeven hun steun zo te willen vormgeven, dat de instellingen zo veel als mogelijk in private handen blijven. Dit vermindert mededingingsproblemen, bevordert een commerciële aansturing gericht op waardebehoud en vergemakkelijkt een terugkeer naar een particuliere financiële sector. Ook kan het de nationalisatie-angst verminderen, die de neerwaarste koersdruk heeft versterkt.

Het verbod op short selling

Op 24 februari heeft de AFM in overleg met DNB het verbod op short selling van aandelen van Nederlandse financiële instellingen verlengd, in principe tot 1 juni. Short selling is een verzamelnaam voor handelstechnieken gericht op het profiteren van een koersdaling. Dit kan bijvoorbeeld door het verkopen van geleende aandelen, met als doel deze open positie later af te dekken als de koers lager is. De reden voor deze maatregel is dat short selling in de huidige extreme marktomstandigheden een zichzelf versterkende neerwaarste koersdynamiek op gang kan brengen en daarmee de stabiliteit van betrokken financiële instellingen kan ondermijnen. De Nederlandse maatregel sluit overigens aan bij die in de andere Euronext-landen Frankrijk en België, waar een vergelijkbaar verbod geldt.

Het De Larosière rapport

Op 25 februari verscheen het De Larosière rapport over de vormgeving van het Europese toezicht. Het rapport bevat een evenwichtige analyse van oorzaken van de huidige financiële crisis en doet voorzichtige voorstellen voor meer financieel toezicht op het Europees niveau. Ook geeft het rapport tanden aan de verantwoordelijkheden van de Europese centrale banken op het terrein van financiële-stabilitietstoezicht: er moet een European Systemic Risk Council komen met vergaande bevoegdheden op macroprudentieel terrein.

De brochure "Thema's DNB Toezicht 2009"

Op 2 maart is de brochure "Thema's DNB Toezicht 2009" gepubliceerd met de gebieden waar DNB het komende jaar extra aandacht aan wil besteden. Vanzelfsprekend vormt de financiële crisis de eerste prioriteit: DNB kijkt nauwgezet hoe de instellingen stand houden in de financiële storm en zal ingrijpen zodra de weerbaarheid van instellingen in gevaar komt. De liquiditeitsontwikkeling en de kwaliteit van uitzettingen worden scherper gemonitord en slechtweerscenario's (`stress tests') worden vaker uitgevoerd. Daarnaast ontwikkelt DNB een toezichtkader met criteria voor prestatiegerelateerde beloningsystemen; instellingen zullen hieraan worden getoetst. In breder verband vormt de integriteit van de financiële sector een overkoepelend thema, met specifieke aandacht voor computercriminaliteit (banken), een beheerste bedrijfsvoering (verzekeraars) en het beleggingsbeleid (pensioenfondsen).

Centraal- en Oost Europa

De economische situatie in Centraal- en Oost Europa verslechtert snel, met name door de combinatie van een ingezakte wereldhandel en een sterk afgenomen financiering naar deze regio. Deze ontwikkelingen beïnvloeden op hun beurt het internationale bankwezen, dat hier grote exposures heeft. Dat geldt met name voor banken uit Oostenrijk, België, Zweden en Griekenland, maar in beperkte mate ook voor Nederland. Het spreekt voor zich dat de Europese Unie momenteel intensief nadenkt over de vraag hoe de regio te steunen. De bijdragen van de EBRD, EIB en ECB moeten goed zwaluwstaarten met de bijdragen van het IMF en de Wereldbank.

De rente met een half procentpunt verlaagd

Tegen de achtergrond van de scherpe conjuncturele vertraging en de gunstige inflatie-ontwikkeling, heeft de ECB op 5 maart de rente met een half procentpunt verlaagd tot 1,5%. Tegelijk is aangegeven dat het Eurosysteem tegen een vast tarief onbeperkte liquiditeiten zal verschaffen, net zo lang als nodig is en tenminste tot het eind van het jaar. Tegelijk studeert het Eurosysteem nu op andere onconventionele maatregelen om de liquiditeitsverstrekking te verruimen, waarbij alle mogelijkheden open worden gehouden. De Britse en Amerikaanse centrale banken zijn al overgestapt op grootschalige, niet-conventionele manieren om de liquiditeiten in de economie te pompen.

Overzicht Financiële Stabiliteit

Afgelopen week is gestart met de voorbereidingen voor het DNB Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS), dat medio mei wordt gepubliceerd. De aftrap bestaat uit een brainstormsessie met experts uit een zestal verschillende divisies, waarin wordt getracht de financiële trends en risico's nader in kaart te brengen. Duidelijk is dat de situatie nog ongekend kwetsbaar is. De financieel-economische omgeving is in een buitengewoon hoog tempo verslechterd en de stabiliteit van het financiële stelsel blijft ook in Nederland onder grote druk staan.