UMC Utrecht


Miljoenen voor onderzoek

Het UMC Utrecht doet mee in zes van de acht onderzoeksprojecten waaraan het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) in totaal honderd miljoen euro subsidie toekent. Het UMC Utrecht is mede-penvoerder van drie projecten die samen circa 41 miljoen euro beslaan.

Het UMC Utrecht en het UMC Groningen leiden een onderzoek naar de vroege opsporing van borstkanker dat 15 miljoen euro omvat. Via moleculaire beeldvorming moet de diagnostiek en behandeling van borstkanker verbeteren. Dat zal in de toekomst niet-effectieve therapie vermijden, patiënten een betere kwaliteit van leven geven en leiden tot een kostenreductie in de zorg. Namens het UMC Utrecht is prof.dr. Paul van Diest bij het Mammoth-project (MAMmary carcinoma MOlecular imaging for diagnosis and THerapeutics) betrokken.

Het UMC Utrecht is penvoerder van het Volta-project (VOLumetric Thermotherapy for Ablation). Dit draait om een combinatie van MRI en ultrageluid om borstkanker en uitzaaiingen in de lever te behandelen. Prof. dr. Chrit Moonen leidt dit project, dat 14 miljoen euro omvat.

Het UMC Utrecht leidt ook het project voor de opsporing en behandeling van preklinische, vroege en volledige reumatoïde artritis, dat beslaat 12 miljoen euro. Het moet de opmaat zijn tot gepersonaliseerde behandeling van reuma. Prof. dr. Hans Bijlsma is namens het UMC Utrecht penvoerder van het Tracer-project.

Het UMC Utrecht doet daarnaast mee in drie andere projecten. Het doel van Parisk is om atherosclerotische plaques op te sporen die een grote kans hebben om te scheuren en trombose te veroorzaken. In Mars werken wetenschappers samen om instrumenten te ontwikkelen die snel kunnen bepalen door welk microörganisme een patiënt besmet is om zo sepsis (`bloedvergiftiging') beter te bestrijden. En in het Eminence-project ontwikkelen onderzoekers succesvolle en veilige diagnostiek van de groei van nieuwe bloedvaten, die verdere therapie ontwikkeling mogelijk zal maken. Hiermee zullen veel patiënten met hart-en vaatziekten in de toekomst geholpen worden.

Het CTMM is een Nederlands publiek-privaat samenwerkingsinitiatief dat zich inzet voor bevordering van de technologische ontwikkeling in de moleculaire geneeskunde. Inclusief de eerste subsidieronde heeft CTMM nu 250 miljoen euro toegekend aan onderzoeksprojecten, dit bedrag wordt voor vijftig procent betaald door de overheid, voor een kwart door bedrijven en voor een kwart door academische instellingen. Bij de laatste ronde zijn 13 UMC's en onderzoeksinstituten gehonoreerd, plus 29 MKB-instellingen en 15 grote bedrijven.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
dinsdag 10 maart 2009