PvdA Europees parlement


Sterkere positie voor midden- en kleinbedrijf

10 maart 2009

De positie van het midden- en kleinbedrijf op de interne markt wordt versterkt. Daar heeft een meerderheid van het Europese Parlement vandaag mee ingestemd. Naast een pakket van specifieke maatregelen, is een wetsvoorstel aangenomen, dat het bedrijven mogelijk maakt zich als Europese Besloten Vennootschap in één van de EU lidstaten te vestigen.

"Zo´n Europese rechtsvorm kan aantrekkelijk zijn voor kleinere ondernemingen, die over de nationale grenzen willen opereren, bijvoorbeeld in grensregio's. Extra administratieve lasten en rechtsonzekerheid vanwege verschillende nationale regels worden zo voorkomen", aldus PvdA- europarlementariër Ieke van den Burg, onderhandelaar namens de Europese sociaal-democraten.

Bij het wetsvoorstel van de Europese Commissie zat echter een addertje onder het gras. De Europese BV is niet alleen handig voor het midden- en kleinbedrijf, maar kon ook door ieder willekeurig groter bedrijf gebruikt worden om nationale regels te omzeilen. De Europese sociaal-democraten hebben het voorstel voor een Europese BV pas ondersteund, toen hun voorwaarden om dit aan te passen door een meerderheid van het Europees Parlement werd ingewilligd. Van den Burg: "Het was en is onacceptabel om een Europese rechtsvorm te creëren, die bedrijven ook zouden kunnen gebruiken alleen maar om bijvoorbeeld nationale regels over medezeggenschap van werknemers te willen omzeilen. Procedures daarvoor en het vereiste dat de rechtsvorm enkel optioneel is voor grensoverschrijdende ondernemingen, waarborgen nu deze rechten."

Over de andere maatregelen is Van den Burg aarzelend positief. "Graag had ik een ambitieus en verplicht voorkeursbeleid voor het midden- en kleinbedrijf binnen de aanbestedingsregels aangenomen gezien. Het verzoek om aanbestedingen te mogen splitsen in kleinere delen is echter al een stap voorwaarts om veel opdrachten aantrekkelijker te maken voor het midden- en kleinbedrijf."

Ook is Van den Burg tevreden dat haar voorstel om zelfstandigen meer rechtszekerheid te geven in Europa, is opgenomen in het pakket aan maatregelen. "Ik hoop dat de Europese Commissie het verzoek van het Europese Parlement opvolgt om zelfstandigen expliciet toe te staan tariefafspraken te mogen maken als was het een soort van CAO, als hun positie vergelijkbaar is met die van werknemers in loondienst. Dit wordt nu vaak door mededingingsautoriteiten afgekeurd."