Buitenlandse Zaken België


Datum: 10/03/2009

Ondernemen voor de ontwikkeling: wat heeft België te bieden in Burundi?

Ter afsluiting van een belangrijke Burundese economische missie van 6 tot 12 maart 2009 in België, nodigen de Kamer van Koophandel, Nijverheid en Landbouw België-Luxemburg-ACP (CBL) en de Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Charles Michel, u uit voor een persconferentie in aanwezigheid van het hoofd van de missie, Z.E. Gabriel Ntisezerana, Tweede Vice-president van Burundi, en de leden van de Burundese delegatie.

Privé-investeringen zijn onontbeerlijk voor de ontwikkeling van Burundi. Koffie is een sleutelsector voor de Burundese economie, aangezien de sector goed is voor 60 tot 70% van de export uit het land en honderduizenden huishoudens in leven houdt. De koffiefilière is evenwel deficitair en de Burundese overheid heeft beslist om verschillende activiteiten te privatiseren, waaronder de wasstations. Deze missie biedt Belgische ondernemers de gelegenheid om te spreken over investeringsmogelijkheden in Burundi, zowel in de koffiesector als in andere sectoren, zoals toerisme, etherische oliën of natuurlijke rijkdommen. De missie is tevens de uitgelezen kans om de inspanningen van de Ontwikkelingssamenwerking op het vlak van ondersteuning van de privésector en van de handel te concretiseren en synergie tussen het economisch milieu en de ontwikkelingssamenwerking. Het Trade for Development Centre en BIO spelen daarbij een belangrijke rol.

In aanwezigheid van Minister Charles Michel, vond op maandag 9 maart in het Egmontpaleis een seminarie plaats met als thema "Wat heeft België te bieden in Burundi?". Hierna heeft de Burundese missie zich voortgezet met bedrijfsbezoeken en het leggen van contacten met Belgische operatoren. Een deel van de delegatie gaat naar de Kamer van Koophandel en het Verbond van Ondernemingen van Brussel (BECI) en zal een bezoek brengen aan de firma's Chemiphar (onderzoek in de sectoren milieu, landbouw en voeding) en Sosumo (koffie-importeur) in Brugge.