Gemeente Overbetuwe


Sleutels inleveren en tien dagen een huisverbod

---

De huissleutels inleveren en tien dagen je huis niet in mogen. Dat is de maatregel die valt onder de Wet tijdelijk huisverbod die op 1 januari 2009 is ingegaan. Het huisverbod is bedoeld om huiselijk geweld verder terug te dringen. De burgemeester heeft de bevoegdheid gekregen het huisverbod op te leggen.
Het verbod houdt in dat een pleger van huiselijk geweld in beginsel tien dagen zijn of haar woning niet meer in mag. Ook mag die persoon in die periode geen contact opnemen met de partner of de kinderen. Vanaf 1 januari hebben meer dan 100 personen in Nederland een huisverbod gekregen.
Het doel van het huisverbod is om een adempauze te creëren en escalatie te voorkomen. Tijdens het huisverbod kan de nodige hulpverlening in gang worden gezet. De ergste spanningen worden weggenomen en de veiligheid van de huisgenoten wordt vergroot. Het huisverbod kan ook worden opgelegd bij kindermishandeling of een ernstig vermoeden daarvan.
De instelling van het huisverbod is een duidelijk signaal dat de samenleving huiselijk geweld niet accepteert. De burgemeester kan afhankelijk van de situatie het huisverbod verlengen tot maximaal vier weken. Een burger die uit huis is geplaatst en zich niet aan het huisverbod houdt, kan maximaal twee jaar gevangenisstraf krijgen of een taakstraf.

Nieuws

Nieuws

---