UMC Utrecht


Betere opsporing darmkanker

Dankzij een nieuwe colonoscoop zijn darmpoliepen beter op te sporen. Het UMC Utrecht coördineert een internationaal onderzoek waarin het nieuwe apparaat getest wordt. De studie start vandaag in het UMC Utrecht. Poliepen kunnen het begin van dikkedarmkanker vormen.

De nieuwe colonoscoop moet een oud probleem oplossen. Met een gewone colonoscoop is het lastig om achter plooien in de darmwand te kijken. Artsen zien daardoor een aantal poliepen over het hoofd, wellicht tot wel twintig procent. De `Third Eye Retroscope' belooft dat te verbeteren dankzij een extra endoscoop die uit de gewone colonoscoop schuift. De extra endoscoop buigt automatisch in een J-vorm zodat de camera naar achteren wijst en de arts `terug' kan kijken. Het fungeert als een soort achteruitkijkspiegel (kijk hier voor een afbeelding).

Maag-, darm- en leverarts prof. dr. Peter Siersema van het UMC Utrecht leidt het grootschalige internationale onderzoek naar de effectiviteit van de nieuwe colonoscoop. Zes ziekenhuizen in Nederland, Groot Brittannië, België en Italië doen daar aan mee. Ruim vierhonderd patiënten zullen zowel een normale colonoscopie áls een inspectie met de `Third Eye Retroscope' ondergaan. Bij de ene helft van de patiënten kijkt de arts eerst met de gewone colonoscoop, bij de andere helft eerst met de `retroscoop'. Zo blijkt welke poliepen de retroscoop wel ziet en de gewone colonoscoop niet. Ook blijkt welke poliepen toch gemist worden als artsen met de retroscoop kijken.

Naar verwachting zullen artsen met de retroscoop meer poliepen zien, terwijl het hele onderzoek nog steeds ongeveer twintig tot dertig minuten duurt. De resultaten van kleine onderzoeken suggereren dat artsen met de nieuwe colonoscoop tien procent meer poliepen kunnen vinden. Voor het einde van het jaar moeten de voorlopige resultaten bekend zijn.

"We hopen dikkedarmkanker eerder op te sporen met de nieuwe colonoscoop", zegt Siersema. "Hoe vroeger het ontdekt wordt, hoe beter de vooruitzichten voor de patiënt. Het opsporen en weghalen van poliepen kan voorkomen dat dikkedarmkanker ontstaat."

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich bijna altijd uit een darmpoliep. Een poliep is een uitstulping of een verdikking van het slijmvlies aan de binnenkant van de darm. Dikkedarmkanker is één van de meest voorkomende vormen van kanker in Nederland. In 2006 is het bij 11.231 mensen vastgesteld. Een op de zestien mannen en een op de achttien vrouwen krijgt darmkanker. Na borstkanker is het de belangrijkste vorm van kanker bij vrouwen, en na prostaat- en longkanker de belangrijkste kanker bij mannen (bron: RIVM en IKCnet).

Landelijke screening
De minister van Volksgezondheid neemt aan het einde van dit jaar een besluit over het invoeren van een landelijke screening op dikkedarmkanker bij mensen ouder dan vijftig jaar. In die screening zullen mensen waarschijnlijk eerst een test op bloed in hun uitwerpselen ondergaan. Als die test positief uitvalt, zullen ze uitgenodigd worden een colonoscopie te ondergaan.

Voor nadere informatie:
UMC Utrecht, In- en Externe Communicatie
Ilse van Wijk en Linda Minnen, tel. 088 7556371 of 7558580. Buiten kantooruren via 088-755 5555
maandag 9 maart 2009