Politie Limburg-Noord
Trend stijging overvallen en straatroven in Limburg-Noord is gebroken
Datum: 9-03-2009
Tijd bericht: 15:14
Plaats: Limburg-Noord
"Het korps Limburg-Noord heeft de trend van toenemende aantallen overvallen en straatroven in Noord- en Midden-Limburg weten te breken. Daar ben ik echt trots op. Maar we zijn er nog niet. De rechercheonderzoeken gaan volop verder en er zullen ongetwijfeld nog aanhoudingen worden verricht". Dat waren de woorden van korpschef Bryan Rookhuijzen vanochtend tijdens de persconferentie over de stand van zaken rondom de aanpak overvallen en straatroven. Tegelijkertijd gaf hij aan dat het korps niet achterover gaat leunen maar volop verder gaat met de recherche-onderzoeken. Er zullen ongetwijfeld nog nieuwe aanhoudingen worden verricht. "Maar de cijfers geven aan dat we weer terug zijn bij het "normale" beeld aan overvallen en straatroven", alsdus Bryan Rookhuijzen.
In cijfers zie je dat in februari een flinke daling is geweest bij de overvallen en straatroven. In januari waren er 18 overvallen en in februari 6 overvallen. In januari 26 straatroven en februari telde er 12. Momenteel zitten er 32 verdachten in voorlopige hechtenis voor onderzoek naar roof. Vanaf 1 januari zijn er 30 personen gearresteerd waaronder onlangs twee 16-jarige jongens voor de overval op de Vivo in Venlo waarbij een persoon gewond raakte.
Blijft prioriteit
Op korte termijn wordt bekeken welke activiteiten rondom roofbestrijding kunnen worden ingepast in de normale bedrijfsvoering van de politie. Het onderzoeken van overvallen en straatroven blijft prioriteit houden voor ons korps zoals dat altijd is geweest. We zitten nu in een stadium dat er minder gaat gebeuren van een centrale regionale regie maar meer vanuit lokaal danwel districtelijk niveau. De speciale rooflijn is vanaf vandaag stopgezet en het publiek kan via de normale nummers 0900-8844 of 112 de politie bellen voor informatie.
Slachtoffers
In de SGBO is tevens afgesproken dat er slachtofferbijeenkomsten worden georganiseerd en dan op lokaal niveau in de plaatsen Roermond - Weert - Venlo en Venray. Het gaat dan om burgerslachtoffers van opgeloste maar ook van niet opgeloste zaken. Deze slachtoffers vormen een belangrijke doelgroep en ze verdienen absoluut de aandacht. Daarnaast zal er ook feedback komen voor politie en het openbaar ministerie op het functioneren en de afhandeling.
SMS-alert
Een van de winstpunten van de gekozen aanpak is dat er een belangrijke stap is gemaakt in de burgerparticipatie door de invoer van sms-alert. In het politiedistrict Venray waren al zo'n 6000 aanmeldingen en daar zijn er sinds de start van sms-alert in de regio Limburg-Noord (30 januari) nog eens 10.000 aanmeldingen bijgekomen. Totaal dus 16.000 mensen die in Noord- en Midden-Limburg betrokken willen worden in opsporingszaken.