Ingezonden persbericht
EUROPESE UNIE
Comité van de Regio's
Perscommuniqué
CdR/09/CP 027.nl
Brussel, 9 maart 2009.
Europa houdt onvoldoende rekening met provincies en gemeenten
Nederlanders hebben veel vertrouwen in de overheid. Dat blijkt uit de speciale Eurobarometer enquête die eind 2008 in heel Europa werd uitgevoerd. De resultaten van deze enquête laten zien dat Nederlanders niet alleen beduidend meer vertrouwen hebben in nationale politici dan het Europees gemiddelde (66% tegenover een Europees gemiddelde van 34%), maar dat ook de lokale en regionale overheid en de Europese instellingen op hun vertrouwen kunnen rekenen (beide 64%).
De Eurobarometer is een enquête die de Europese Commissie al sinds 1973 gebruikt om twee keer per jaar de publieke opinie over Europese vraagstukken te peilen. De barometer bevatte dit keer voor het eerst vragen die specifiek betrekking hadden op regionale en lokale overheden. Hieruit kwam naar voren dat de grote meerderheid van de Nederlanders, net als de overige Europeanen, van mening is dat er onvoldoende rekening wordt gehouden met de regionale of lokale overheid wanneer er beslissingen worden genomen door de Europese Unie.
Uit de enquête blijkt verder dat de geografische omvang van invloed is op de mate waarin mensen zich identificeren met de overheid. In de kleinere lidstaten van de Europese Unie (zoals Nederland) voert de nationale politiek de boventoon. Als het gaat over het verdedigen van belangen op Europees niveau of het uitleggen van Europees beleid verwachten de Nederlanders ook het meeste van hun nationale politieke vertegenwoordigers. Maar de respondenten hebben daarnaast meer vertrouwen in regionale of lokale bestuurders om uit te leggen hoe Europees beleid van invloed is op hun dagelijks leven dan in de leden van het Europese Parlement. In het kader van de aankomende Europese Parlementsverkiezingen in juni 2009 is dit een belangrijk gegeven.
Om lokale en regionale politici te helpen de communicatie over de invloed van Europa op hun werk te verbeteren heeft Ivo Opstelten, voormalig burgemeester van Rotterdam en lid van het Comité van de Regio's, in 2008 een zogenaamde "toolkit" ontworpen met praktische adviezen voor het organiseren van evenementen en voorlichting over subsidiemogelijkheden en informatiebronnen. De gemeente Rotterdam brengt het geleerde al in de praktijk: vooruitlopend op de Europese verkiezingen zal hier binnenkort een interactieve website worden gelanceerd die burgers direct de juiste informatie geeft. Ook in andere provincies en gemeentes worden initiatieven genomen om de burgers meer te betrekken bij de Europese besluitvorming.
Nota voor uitgevers:
De Eurobarometer enquête werd uitgevoerd tussen 6 oktober en 6 november 2008 en werd gecoördineerd door het Directoraat-generaal voor communicatie van de Europese Commissie. In heel Europa werden in totaal 26.618 mensen ondervraagd, waarvan 1.041 uit Nederland. De voorlopige resultaten van deze Eurobarometer enquête werden gepresenteerd tijdens de 78e plenaire vergadering van het Comité van de Regio's op 13 februari 2009 in Brussel.
Voor uitspraken van CvdR-voorzitter Van den Brande en Margot Wallström, vice-voorzitster van de Commissie, over de Eurobarometer-enquête klik op perscommuniqué van 3 maart.
Bezoek de website van het CvdR: www.cor.europa.eu
Het Comité van de Regio's
Ongeveer twee derde van de EU-wetgeving wordt ten uitvoer gelegd door lokale en regionale overheden in de lidstaten. Het Comité van de Regio's is in 1994 opgericht om lokale en regionale overheden te laten meepraten over de inhoud van die wetgeving. Het komt vijf maal per jaar in voltallige vergadering bijeen om zijn 344 leden over adviezen over wetgevingsvoorstellen te laten stemmen.
De Europese Commissie (die wetgevingsvoorstellen kan indienen) en de Raad (die - doorgaans samen met het Europees Parlement - de uiteindelijke inhoud van de wetgeving bepaalt) moeten het Comité van de Regio's verplicht raadplegen over voorstellen op tal van beleidsterreinen, waaronder milieu, werkgelegenheid en vervoer.
Met het Verdrag van Lissabon gaat het Comité van de Regio's nog meer gewicht in de schaal leggen. Voortaan zal het altijd door het Europees Parlement moeten worden geraadpleegd over vraagstukken die voor lokale en regionale overheden van belang zijn. Bovendien zal het Comité van de Regio's in beroep kunnen gaan bij het Europese Hof van Justitie als zijn rechten worden geschonden of als een EU-wet naar zijn mening indruist tegen het subsidiariteitsbeginsel of voorbijgaat aan de bevoegdheden van lokale of regionale overheden.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Peter Verlinden
Tel. + 32 (0)2 282 21 70
peter.verlinden@cor.europa.eu
Saskia Beljaars-Verhoeven
Tel. + 32 (0)2 282 23 15
saskia.beljaarsverhoeven@cor.europa.eu